INDUSTRI

Radioaktivt hos SINTEF

Mona StrandeMona StrandeJournalist
18. juni 2009 - 07:26

En sylinder med radioaktivt materiale har ligget umerket på et lager hos SINTEF Petroleumsforskning i Trondheim i ni år.

Lavt strålenivå

13 personer i SINTEF og fire personer fra et annet firma kan ha blitt utsatt for helsefarlig stråling uten å vite det, skriver Adresseavisen.

Den radioaktive kilden ble oppdaget ved en tilfeldighet i et lagerbygg 5. juni. Statens strålevern ble varslet umiddelbart, og foreløpige målinger med Geiger-teller viser at strålenivået var så lavt at det ikke utgjorde noen fare et par meter unna.

Trolig Cesium

– Alle som har vært i nærheten av den radioaktive kilden følges opp med helseundersøkelser. Vi legger også stor vekt på å gi god informasjon til de berørte for å dempe bekymringer. Hittil har vi ikke fått noen indikasjoner på at noen av våre ansatte har vært utsatt for helsefare, sier forskningssjef Jon Harald Kaspersen i SINTEF Petroleumforskning.

Den radioaktive kilden, trolig Cesium, er en liten gjenstand kapslet i en rørsylinder. Sylinderen kom til lagerlokalet på Tiller i Trondheim i mai 2000 sammen med noe vitenskapelig utstyr overtatt fra et firma som hadde gått konkurs. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.