INDUSTRI

Produksjonsstans forsinker Qatalum

IKKE BRA: Et langvarig kraftutfall med ukjent årsak kom virkelig ubeleilig for Hydro. Nå må de revidere oppstartsplanen for Qatalum.
IKKE BRA: Et langvarig kraftutfall med ukjent årsak kom virkelig ubeleilig for Hydro. Nå må de revidere oppstartsplanen for Qatalum. Bilde: Halvor Molland/Hydro
Mona StrandeMona StrandeJournalist
10. aug. 2010 - 10:20

Hydros aluminiumverk måtte stanse all metallproduksjon etter et fem timer langt kraftutfall i morgentimene i går.

Ukjent årsak

Norsk Hydro vet ennå ikke hva som var årsaken til kraftutfallet, og informasjonssjef Thomas Knutzen har ikke flere opplysninger:

– Vi vet foreløpig ikke noe mer om årsaken til kraftutfallet, men vil meddele mer informasjon så fort vi vet noe mer, sier Knutzen til Teknisk Ukeblad.

Ny oppstartsplan

Qatalum, som eies 50/50 av Norsk Hydro og Qatar Petroleum, vil granske årsaken i samarbeid med relevante myndigheter i Qatar.

Aluminiumverket skulle egentlig oppnå full produksjon innen utgangen av 2010, men denne produksjonsstansen vil forsinke oppstarten.

Qatalum blir nå nødt til å forberede en revidert oppstartplan.

Rammet 444 celler

Selv om utfallet verken medførte personskader eller ukontrollerte utslipp, ble det et så betydelig fall i temperaturen i elektrolysecellene at prosessen måtte stanses. Utfallet rammet både forbindelsen til det nasjonale kraftnettet i Qatar og Qatalums eget kraftverk.

Etter at kraftforsyningen ble gjenompprettet var elektrolytten i de fleste av de 444 cellene som ble berørt så sterkt avkjølt at den størknet. Disse cellene må forberedes på ny oppstart. De 260 cellene som ikke ble berørt, starter opp som planlagt.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.