INDUSTRI

Piratene flytter sørover

Piratene har inntil nylig blrukt små båter og stort sett rundt Aden-bukat. Nå har piratvirksomheten flyttet til østkysten og det benyttes større båter.
Piratene har inntil nylig blrukt små båter og stort sett rundt Aden-bukat. Nå har piratvirksomheten flyttet til østkysten og det benyttes større båter.Bilde: Shining light
Tore Stensvold
1. apr. 2009 - 10:14

Ingen skip ble forsøkt kapret i området nær Aden-bukta i januar, mens to ble forsøkt tatt i februar.

Nå har piratene flyttet til østkysten av Somalia, der kjemikalietankerne Bow Asir og Nipaya ble kapret henholdsvis 26. og 25. mars, ifølge International Maritime Bureau (IMB).

Østkyst

Siden nyttår er 15 skip forsøkt kapret på østkysten.

IMB advarer om at piratene går lenger og lenger ut til havs og benytter nå fiskefartøyer og

Legger om seilingsled

IMB og Sjøfartsdirektoratet har gått ut med advarsel om dette.

Sjøfartsdirektoratet ber skip registrert i NIS eller NOR om å operere på høyt beredskapsnivå inntil passasje av lengdegrad S 04. Skipene oppfordres til å holde av avstand til Somalisk kystlinje på inntil 600 nm.

Skip som skal anløpe havner i Kenya nord for S 04 bes å opprettholde beredskapsnivå 2 inntil de befinner seg innenfor Kenyansk jurisdiksjon, skriver Sjøfartsdirektoratet.

Mange forsøk for Bow Asir

International Maritime Bureau, som har et eget senter for piratrapportering, påpeker at mange av kapringsforsøkene i mars har skjedd flere hundre nautiske mil fra Somalias strender. I ett tilfelle ble et bulkskip beskutt 900 nautiske mil (ca. 1666 km) fra kysten. Det har vært en rekke kapringsforsøk konsentrert til ett området ca. 400 nautiske mil (ca. 740 km) fra Somalias hovedstad Mogadishu.

Norske Bow Asir og greske Nipayia ble begge kapret 300 nautiske mil (ca. 555 km) fra Mogadishua. De to skipene ble kapret etter at piratene gjentatt ganger hadde forsøkt å komme om bord i andre skip i samme område dagene i forveien, opplyser IMB.Vannkanoner

Skip som blir forsøkt kapret har liten mulighet til å beskytte seg. Vannkanoner og vannslanger er det nærmeste våpen skipene har.

Bjørn Haave i Norske sjøoffiserers forbund sier at vannslanger kan være effektivt, men at det hjelper lite om piratene er tungt bevæpnet.

– Står du ansikt til ansikt med en kaprer med maskingevær som sikter på deg, så holder det ikke med en vannslange, sier Haavind, som er avdelingsleder for sjøsikkerhet i Sjøoffisersforbundet.

Kun vannslanger mot pirater

2008 toppår

Ifølge offisielle tall fra EU ble 293 skip angrepet i fjor, 49 kapret og 889 sjøfolk ble tatt som gisler. 21 av dem ble drept av pirater.

Tankskip som det greske kjemikalieskipet Nipaya og norske Bow Asir er enkle å borde for kaprerne. Skipene ligger lavt i vannet og har en lang skipsside med lavt fribord.

Nansen på piratjakt

Les mer om: