OLJE OG GASS

Patentstyret ber amerikansk oljegigant saksøke norske gründere

Strid om oljeoppfinnelse.

Patentstyret ber ConocoPhillips gå rettens vei for å avklare hvem som er oppfinneren av denne teknologien for å plugge gamle oljebrønner.
Patentstyret ber ConocoPhillips gå rettens vei for å avklare hvem som er oppfinneren av denne teknologien for å plugge gamle oljebrønner. Bilde: Hydrawell
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
19. jan. 2015 - 12:14

Gründerne i norske Hydrawell søker patent på teknologi for å stenge gamle oljebrønner, men oljegiganten ConocoPhillips mener teknologien er deres.

Nå ber Patentstyret oljeselskapet om å saksøke Hydrawell for at domstolen skal avgjøre hvem som har rett.

Teknisk Ukeblad avdekket i fjor patentsaken, der beskyldningene hagler mellom de to selskapene: Brudd på konfidensialitetsvilkår, brudd på patentloven, kopiering av teknologi, uhjemlet lekking av idé til konkurrent, er blant påstandene.

Les også: Norske gründere: Amerikansk oljegigant lekket ideen vår til konkurrent

Frist til mars

Teknologistriden dreier seg om en ny fremgangsmåte og utstyr for å stenge gamle oljebrønner, på en måte som er langt billigere og raskere enn tradisjonelle løsninger.

– I denne saken har vi oppfordret ConocoPhillips å bringe saken inn for domstolen for å få avklart spørsmålet om retten til oppfinnelsen, forteller seniorkonsulent Kathrine Olsgard i Patentstyret til Teknisk Ukeblad.

Oljeselskapet har fått frist til 12. mars med å s aksøke Hydrawell. Skjer ikke dette, vil Patentstyret se bort fra ConocoPhillips krav om at oppfinnelsen er deres.

Hydrawell er fra før av saksøkt av John Fredriksen-eide Archer på grunn av strid om rettighetene til pluggeteknologien. Til høsten møtes de i retten

3000 upluggede brønner

Stengning av gamle oljebrønner kan bli et lukrativt marked i årene fremover. På norsk sokkel er det rundt 3000 brønner som ikke er plugget, ifølge bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt hvordan Hydrawell mener de har utviklet en metode for plugging av brønner, der tidsbruken er redusert fra 11 til tre dager.

Les også: Det kan ta 15 rigger 40 år å plugge alle brønnene på sokkelen

Hydrawells teknologi har blant annet vært brukt til å plugge gamle brønner på Ekofisk-feltet til ConocoPhillips. Nå strides de to selskapene om rettighetene til pluggeteknologien.
Hydrawells teknologi har blant annet vært brukt til å plugge gamle brønner på Ekofisk-feltet til ConocoPhillips. Nå strides de to selskapene om rettighetene til pluggeteknologien.

Hevder de er oppfinneren

ConocoPhillips har som Teknisk Ukeblad tidligere har omtalt, krevd at patentsøknadene til Hydrawell overføres til dem fordi de mener oppfinnelsen er deres.

De mener teknologien ble utviklet i et samarbeidsprosjekt mellom dem og Hydrawell, der ConocoPhillips var initiativtaker og der de instruerte Hydrawell i utviklingen.

Oljeselskapet hevder at én av deres ingeniører tegnet opp ideen for Morten Myhre som er daglig leder i Hydrawell under et møte i 2009. Dette kommer frem i kravet oljeselskapet har sendt til Patentstyret.

Les også: Statoil vil velge brønndesign med størst utslippsrisiko

«Løse og udokumenterbare påstander»

Hydrawell mener på sin side at kravet er basert på løse og udokumenterbare påstander. De mener ideen bak den nye teknologien kom fra dem.

De norske gründerne mener blant annet at ConocoPhillips har brutt konfidensialitetsvilkår og lekket en idé til den John Fredriksen-eide konkurrenten Archer.

Dette fremgår av offentlige dokumenter Teknisk Ukeblad har fått tilgang til.

Les også: Overproduksjon i USA gjør at oljeprisen faller. Nå skal landet ØKE produksjonen

– Lite dokumentert

«Det fremstår som lite tvilsomt for Patentstyret at utviklingen av denne teknologien var som et resultat av dette samarbeidsprosjektet mellom COP og Hydra. Det er imidlertid lite dokumentert hvem av partene som bidro til hva under utviklingen, og hvem som i hovedsak kom frem til ideen bak den nye teknologien», heter det i brevet Patentstyret sendte partene denne uken.

«På bakgrunn av opplysningene i saken, og naturen av dokumentasjonen vil ikke Patentstyret ta endelig stilling til hvem som har retten til oppfinnelsen», heter det videre i brevet.

Olsgard forteller at Patentstyret i de fleste saker om retten til oppfinnelser oppfordrer parten om å reise søksmål for domstolen.

– Begrunnelsen er at det ofte i slike saker legges frem dokumentasjon som er vanskelig for Patentstyret å ta stilling til. Dermed er slike typer saker best egnet for domstolen å vurdere, forteller hun på generelt grunnlag.

ConocoPhillips ønsker fremdeles ikke å kommentere tvisten. Det har ikke lyktes Teknisk Ukeblad å innhente en kommentar fra Hydrawell.

Les også:

Strålevernet: Kan bli betydelige radioaktive utslipp fra Johan Sverdrup

Overproduksjon i USA gjør at oljeprisen faller. Nå skal landet ØKE produksjonen

I fjor økte oljeproduksjonen for første gang på 14 år  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.