INDUSTRI

Ordreras ved verftene

Verftsindustrien merker finanskrisen godt. Illustrasjonsfoto.
Verftsindustrien merker finanskrisen godt. Illustrasjonsfoto. Bilde: Kleven Maritime
Mona StrandeMona StrandeJournalist
5. jan. 2010 - 08:47

Norske verft fikk bare bestillinger av skip for 1,3 milliarder kroner i fjor. Det er en nedgang på over 90 prosent siden toppårene 2005 og 2006. Da var bestillingene oppe i 17-18 milliarder kroner årlig, skriver Aftenposten.

Usikkert tall

I den totale kontraktsverdien på 1,3 milliarder kroner regnes ikke kontrakten på vestlandsverftet Havyard med, grunnet spekulasjoner om den virkelig er reell. Denne kontrakten er på cirka 1 milliard kroner, og vil gi en total bestilling på 2,3 milliarder ved verftene her til lands.

Utenom denne kontrakten er det altså samlede bestillinger på ni skip med en total kontraktsverdi som er lavere enn for bunnåret 2001, når det ifølge statistikken til Norske Verft i Bergen ble bestilt skip for 1,6 milliarder kroner.

Positiv oljepris

- I 2001 var vi nede på et nivå med nye bestillinger hvor verftene var ille ute. Også i fjor lå bestillingene langt, langt under det vi har behov for, sier leder av markedsføringsorganisasjonen Norske Verft, Birger Skår til Aftenposten.

Tross permitteringstrusler for tusenvis av ansatte hos verftene og underleverandørene, velger han likevel å være optimistisk siden oljeprisene stiger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.