INDUSTRI

Offshore- og maritim industri tar 99 prosent av statens eksportlån

Bare én prosent går til fornybar og vanlig industri .

Skjærebrenner: Søknader om lån og kreditt til eksport målt i kroner kommer i 99 prosent av tilfellene fra offshore og maritim næring.
Skjærebrenner: Søknader om lån og kreditt til eksport målt i kroner kommer i 99 prosent av tilfellene fra offshore og maritim næring. Bilde: Tore Stensvold
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
9. mai 2014 - 13:00

Eksportkreditt Norge gir tilbud til lånefinansiering av eksport. I årets tre første måneder utbetalte Eksportkreditt Norge 6,1 milliarder kroner.

Kun seks millioner kroner gikk til andre næringer, første og fremst fornybarprosjekter.

Under Eksportkonferansen i april, opplyste Eksportkreditt Norge at selskapet hadde en portefølje på 45 milliarder kroner, derav 44 milliarder til offshore og maritim industri.  Det meste av 1 milliard gikk til fornybare prosjekter.

Mange små

Innen offshore og maritim er at det er få, men store søknader. I antall kredittsøknader står imidlertid fornybar industri for 40 prosent.

– Kjennetegnet er at de stort sett søker om små beløp. Det minste vi har sett er 10 millioner kroner, sier administrerende direktør Jarle Roth i Eksportkreditt Norge til Teknisk Ukeblad.

Gjennomsnittlig størrelse for et lån innenfor olje og gass er på nærmere 700 millioner kroner.

Eksportkreditt Norge vil at det skal bli lettere for mindre bedrifter og prosjekter å få lånefinansiering og tilpasser derfor skjemaer og sine prosesser.

– Det skal ikke stå på oss. Vi står skulder ved skulder og kan være parat med kreditt i det øyeblikk det er behov for det, sa Roth til Teknisk Ukeblad under Eksportkonferansen.

Les også: Takker Norge nei til det neste industrieventyret?

Mørkere skyer

Eksportkreditt Norge ser at det kan bli tyngre for både offshore og maritim næring framover. Selskapet forventer derfor noe lavere ordrereserve framover.

– Innen olje og gass ventes et svakere marked for kontrahering av nye dypvannsenheter fra etablerte aktører i 2014. I tillegg er det forventninger om en svakere utvikling i antall skip bygget ved norske verft fremover, sier Jarle Roth.

Eksportkreditt ser at bedriftene har fått lettere tilgang til kapital. Det gjenspeiles ved at bedriftene innfrir lånene før tidsfristen.

Avdrag og førtidsinnfrielser i første kvartal utgjorde fire milliarder kroner, hvorav førtidsinnfrielser utgjorde totalt tre milliarder kroner, opplyser Eksportkreditt i en pressemelding.

Les også: Dette er Norges smarteste industribedrift

Hjelp: Administrerende direktør Jarle Roth i Eksportkreditt Norge vil ha inn flere søknader fra annen industri. Søknadsskjemaer og prosesser tilpasses for å gjøre det enklere.
Hjelp: Administrerende direktør Jarle Roth i Eksportkreditt Norge vil ha inn flere søknader fra annen industri. Søknadsskjemaer og prosesser tilpasses for å gjøre det enklere.

Økninger

Eksportkreditt Norge betalte ut 6,1 milliarder kroner i nye lån i første kvartal 2014 (Q1 2013: 4,6). Ved utgangen av kvartalet hadde selskapet en utlånssaldo på 46,8 milliarder kroner, en økning på 44 prosent fra samme tidspunkt i 2013.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Eksportkreditt Norge mottok 83 søknader i løpet av årets første kvartal til et samlet søknadsvolum på 41,5 milliarder kroner (Q1 2013: 40,4).

Søknadsvolumet per 31. mars 2014 var på linje med foregående kvartal, og domineres av olje, gass og maritime næringer som utgjør 71 prosent.

De resterende 29 prosentene var fordelt på fornybar energi og annen industri.

Banker og GIEK

Eksportkreditt Norge samarbeider tett med det statlige Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) og banker for å sikre sine utlån.

76,2 prosent av Eksportkreditt Norges utlånsportefølje var ved utgangen av kvartalet garantert av GIEK.

Den resterende porteføljen var garantert av utenlandske (10,4 prosent) og norske (13,4 prosent) banker.

Les også:

Rapport: 40 prosent vil satse på fornybar energi til havs

– Norge eksporterer 3 TWh vannkraft. Men vi eksporterer 30 TWh bundet i industriprodukter

Nå vil de reise en ny type treindustri i Follums ruiner  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.