OLJE OG GASS

Norske Ex-Tech skreddersyr utstyr for å tåle eksplosjoner

Kompetanse: Svenn Inge Sivertsen jobber i verkstedhallen på Forus i Stavanger med å konvertere en truck, slik at den kan brukes i eksplosjonsfarlige områder.
Kompetanse: Svenn Inge Sivertsen jobber i verkstedhallen på Forus i Stavanger med å konvertere en truck, slik at den kan brukes i eksplosjonsfarlige områder.
Ina AndersenIna AndersenJournalist
30. aug. 2014 - 20:31

Selskapet har eksistert siden 1991, og har tidligere arbeidet med å konvertere trucker og løfteutstyr til bruk i eksplosjonsfarlige områder.

For omkring to år siden ble selskapet kjøpt opp av sine nåværende eiere, som har brukt tiden til å bli en bredere markedsleverandør av Ex-løsninger.

Med til sammen mer enn 60 Ex-sertifikater, som ifølge dem selv er ledende blant bedrifter med norsk eierskap, er de nå klare for å bringe Ex-Tech ut på markedet.

Les også: Her er mobilen du kan ha med ut på oljeplattform

– Vil bygge på kompetanse

I et lite kontor på Forus i Stavanger holder kjernen i Ex-Tech til. I tillegg har de kontor og produksjon i Frankrike. Til sammen teller selskapet 37 ansatte, fordelt på tre ulike bedrifter: Ex-Tech AS i Norge, Ex-Tech SAS i Frankrike og Technor Atex.

Ex-Tech skal leve av tre grunnpilarer: Produksjon av audiovisuelt utstyr til bruk i eksplosjonsfarlige områder, produksjon og salg av standard ex-komponenter og spesialtilpassede ex-løsninger og -utstyr.

Og det er sistnevnte selskapet håper å kunne skille seg fra konkurrentene på.

– Vi ønsker å bygge selskapet på kompetanse. Det er en mangelvare i dag. Vi vil ikke være bare en leverandør, men en partner, ved at kundene kommer til oss med problemstillinger som vi løser i fellesskap, sier Ingulf Egeland, administrerende direktør i Ex-Tech-gruppen.

Les også: Derfor må mobilene bo på hotell

Beskytter: Denne typen kapsling er en del av standardutstyret til Ex-Tech. Den beskytter det elektriske utstyret, slik at dersom gass skulle komme inn i boksen og antennes, vil likevel ikke flammene klare å komme ut.
Beskytter: Denne typen kapsling er en del av standardutstyret til Ex-Tech. Den beskytter det elektriske utstyret, slik at dersom gass skulle komme inn i boksen og antennes, vil likevel ikke flammene klare å komme ut.

Selger sikkerhet

Ex-områder – eller eksplosjonsfarlige områder – krever egne godkjenninger for alt utstyr som har en tennkilde. Det kan være både elektrisk og mekanisk utstyr som kan antenne enten ved gnister eller temperatur.

Dermed må utstyret som skal brukes i slike områder lages på en måte som gjør at det enten begrenser energien, eller at potensielt gnistgivende komponenter blir beskyttet.

– Det vi gjør er å selge sikkerhet, sier Terje Pedersen, daglig leder i Ex-Tech AS.

Det er flere måter å beskytte et element på i eksplosjonsfarlige områder. Det kan gjøres ved beskyttelsesmetoder som gjør at gass kan komme inn i en kapsling, samtidig som en eventuell intern eksplosjon ikke vil kunne spre seg.

Andre beskyttelsesmetoder kan sørge for at det ikke er energi eller temperatur nok til å kunne forårsake en eksplosjon.

– Dette gjøres ved hjelp av standardkomponenter. Dersom vi har en kunde som skal konstruere et element som skal brukes i eksplosjonsfarlige områder, vil vi gjerne komme inn på et tidlig stadium, hvor vi kan være med og designe elementet fra bunnen av, forklarer Egeland.

Olje- og gassindustrien er den overlegent største målgruppen for Ex-Tech. Ex-utstyr er påkrevd i en eller annen form på alle anlegg som har befatning med olje eller gass, hvor en eksplosjonfarlig atmosfære kan være til stede.

Les også:  Her setter ingeniørstudentene fyr på en Peugeot iOn

Skogen og Dæhlie

Det har tatt to år å bygge opp selskapet til et nivå hvor de har det rette grunnlaget til å gå ut i markedet.

– Det er nok derfor det ikke er så mange som driver i denne bransjen. Det tar gjerne to til tre år fra du har ideen til et produkt til sertifiseringen er i orden. Så det tar tid før du får avkastning på arbeidet, påpeker Egeland.

Mye penger er dermed investert i selskapet, og Egeland understreker hvor viktig det har vært for dem med seriøse, industrielle investorer.

Med på laget er blant annet kjente navn som Sverre Skogen, Gunnstein Austigard, Roald Hoff, Bjørn Dale og selveste skikongen Bjørn Dæhlie.

Ambisjoner skorter det heller ikke på. I løpet av syv til ti år er målet at selskapet skal øke omsetningen fra dagens 66 millioner kroner til 400–800 millioner kroner.

Les også:

Advarer mot hydrogen-eksplosjon i garasjer

Sjokktube undersøker effekten av eksplosjoner på oljeplattformer

40 prosent av Norges oppdagede olje kan ikke tas opp  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.