IT

Norsk plattform-mobil får designpris

Eksplosjonssikker Android-mobil fra Stavanger.

 Her ser du den prisvinnende Impact X-mobilen i bruk med hjelmkameraet Orbit X som begge er utviklet av det norske selskapet Bartec Pixavi.
Her ser du den prisvinnende Impact X-mobilen i bruk med hjelmkameraet Orbit X som begge er utviklet av det norske selskapet Bartec Pixavi. Bilde: Christian Rokseth / Bartec Pixavi
2. apr. 2014 - 18:00

Tidligere har vi omtalt Bartec Pixavi Impact X som mobilen som kan tas med ut på oljeplattform. Android-telefonen skal være eksplosjonssikker.

Mobilen skal også ha muligheter samspill med et hjelmkamera, Orbit X, som blant annet skal være nyttig når det trengs hjelp fra eksperter som er langt unna.

Nå har disse to produktene sammen vunnet en designpris, Merket for god design, innen katekorien industridesign.

I dag ble utmerkelsene delt ut under Designdagen som arrangeres av Norsk Designråd.

Les også: Her er mobilen du kan ha med ut på oljeplattform

Etterspurt nisje

– Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne i Norge akkurat nå, sier Line Aandal Røijen, prosjektleder i Norsk Designråd i en pressemelding.

Den første seieren for Bartec Pixavi var da Shell i Nederland lyste ut en konkurranse for å skape "fremtidens kommunikasjonsløsning". Impact X og det tilhørende kameraet Orbit X stakk da av med seieren. Det norske selskapet fikk dermed anledning til å fylle en nisje der etterspørselen var stor.

– Smartmobilen har for lengst gjort sitt inntog på konsumentmarkedet, mens i eksplosjonsfarlige områder brukes fremdeles telefoner som minner om mobilene vi hadde på 90-tallet. Hele bransjen henger etter når det gjelder design og fokus på brukeropplevelser, sier Andreas Bjørnsund, prosjektleder i Bartec Pixavi i pressemeldingen fra Norsk Designråd.

Det Stavangerbaserte Pixavi AS kom forøvrig på 288. plass på Deloitte Fast 500-liste over Europas hurtigst voksende bedrifter i 2013. Det samme året ble de også kjøpt opp av det tyske selskapet Bartec og heter derfor nå Bartec Pixavi.

Les også: Derfor må mobilene bo på hotell

Designet fra bunnen av

I tillegg til å være eksplosjonssikker kan telefonen brukes med hansker og er naturlig nok vann- og støtsikker. Men Impact X er ikke en vanlig Android-telefon med beskyttelse

– Dette handler ikke om å kapsle inn en eksisterende mobiltelefon. For å fylle alle kravene må vi gå mye grundigere til verks. Vi har måttet bygge telefonen helt fra scratch, sa sjefen for Bartec Pixavi, Christian Rokseth til Teknisk Ukeblad tidligere i år.

Eggs Design skapte utformingen på den prisvinnende mobiltelefonen. Ifølge Pressenytt, har utviklingsprosjektet pågått over nesten fire år, der både telefonen og kameraet skal ha vært gjennom mange stadier av prototyper, tester og revisjoner.

Den norske eksplosjonssikre plattformtelefonen kjører mobiloperativsystemet Android og har fire fysiske knapper på fronten.
Den norske eksplosjonssikre plattformtelefonen kjører mobiloperativsystemet Android og har fire fysiske knapper på fronten.

Juryens kjennelse for Impact X og Orbit X:

Juryen er imponert over det grundige designarbeidet som ligger bak disse produktene, hvor brukerne har vært involvert helt fra starten. Det er tatt mange smarte grep for å skille seg ut i et marked som preges av mye gammel teknologi og utdatert design. Brukergrensesnittet og det visuelle uttrykket er hentet fra vanlige smarttelefoner for å gjøre brukeren trygg og telefonen mer intuitiv å bruke. Kameraet kan festes på hjelm eller holdes i hånden og streamer video i høy oppløsning. Produktene holder gjennomgående svært høy kvalitet, og juryen er stolt over at en liten norsk bedrift med å dette har levert verdens første EX smarttelefon. Dette er design som fører til en enklere, tryggere og mer effektiv arbeidshverdag.

Cisco håver inn resten

– Cisco pleier å forsyne seg grovt når Norsk Designråd hvert år deler ut Merket for god design, skriver Pressenytt.

Og Cisco får resten av prisene som deles ut i industridesign-kategorien i år.

Dene ene prisen går til Ciscos fullintegrerte videokonferanse- og møteromsystemer: TelePresence MX300 G2 & MX200 G2 med Touch.

Ciscos TelePresence-systemer får enda en utmerkelse for kamera, kodek og mikrofon laget for aktiv videodeltakelse fra store møterom: TelePresence SpeakerTrack 60, SX80 og Table Microphone 60.

Les også:

Shell tillater bruk av mobil offshore

– IT er fremtidens olje

Frykter fritt frem for fjernstyring av plattformer fra land  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.