Norsk kutteteknologi lykkes i Singapore

Metallkraft tror på suksess­ i solmarkedet.

Norsk kutteteknologi lykkes i Singapore
FUNGERER GODT: Metallkrafts fabrikk i Singapore gjenvinner kutteslurry fra Recs fabrikk. FOTO: Metallkraft Bilde: Metallkraft

 

 

Det kristiansandsbaserte selskapet Metallkraft har fått en viktig posisjon på – Når kineserne bestemmer seg for å ta et marked, så gjør de det .

Her bruker de sin egenutviklede teknologi til å resirkulere kutteslurry fra waferproduksjonen. Dette er et viktig verktøy å ha i et marked preget av ekstremt kostnadspress.

– Rec pumper brukt slurry som er mettet på sagspon over til vår fabrikk gjennom en rørledning. Hos oss oppgraderes slurryen gjennom en rekke prosesstrinn ved å fjerne urenheter tilført under sageprosessen, i tillegg til at noe nytt materiale blir tilsatt.

– Etter en endelig kvalitetsgodkjenning blir gjenvunnet slurry pumpet tilbake til Recs wafersager gjennom en returledning. Prinsippet fungerer meget bra, og fabrikken kan håndtere opp mot 100 tonn slurry i døgnet, sier teknologisjef Knut Mørk.

Rec i Singapore: – Når kineserne bestemmer seg for å ta et marked, så gjør de det

Enkelt prinsipp

For å skjære opp silisiumwafere trenger man altså kutteslurry, en blanding av polyetylen-glykol og silisiumkarbid. Etter hvert som slurryen mettes med sagspon fra silisium, mister den kutteevnen og må byttes ut.

Glykol og karbid er kostbare materialer som brukes i store volumer under waferkutting.

Fabrikken i Singapore bruker 30 000 – 40 000 millioner tonn slurry i året, noe som gjør resirkulering til et viktig tiltak for å holde kostnadene nede.

Tror på soloppgang

Solindustrien:

Kraftig fall

I 2006, i en tid der solindustrien var svært het, hadde en rekke investorer tro på at Metallkraft kunne gjøre dette på en bedre måte enn konkurrentene. I 2007 fikk selskapet en kontrakt i Kina om å sette opp en ny fabrikk i Yangzhou, 280 kilometer nordvest for Shanghai. Kort tid etter startet de også planleggingen av en ny fabrikk i Singapore.

I 2011 kom det brutale fallet. En enorm oppbygging av ny kapasitet i Kina førte til at wafer­prisene stupte. Metallkrafts kontrakter i Kina ble mer eller mindre verdiløse. I vår så derfor selskapet seg nødt til å selge fabrikken i Kina for å begrense tapene.

Les også: Opplever solskinn tross solkrise

Tror på overlevelse

Selv om markedet fremdeles er svært vanskelig, satser selskapet nå for fullt på fabrikken i Singapore.

– Vi har en god teknologiplattform med et godt FoU-miljø i Kristiansand og en veldrevet fabrikk i Singapore. Derfor ser vi positivt på veien fremover. De som overlever denne krisen, vil være i en god posisjon, sier Mørk.

Metallkraft var nominert til Ingeniørbragden i 2008. .

Les mer om: