OLJE OG GASS

NHO om oljekuttene: – På kort sikt ser det veldig dystert ut

Oljeleverandørene er pessimister.

Siste tur ut? Flere av de innleide på Åsgard A forteller at de merker usikkerheten den lave oljeprisen har skapt.
Siste tur ut? Flere av de innleide på Åsgard A forteller at de merker usikkerheten den lave oljeprisen har skapt. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre
9. des. 2014 - 15:27
Vis mer

Norske oljeleverandører er nå mer pessimistiske enn under finanskrisen, det kommer frem i en fersk kvartalsrapport fra landets største arbeidsgiverorganisasjon.

I rapporten slår NHO fast at oljeinvesteringene skal ned i overkant av 10 prosent i 2015.

Men overfor Teknisk Ukeblad bekrefter avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO at disse anslagene kan bli langt dystrere med dagens oljepris på under 70 dollar fatet.

Les også: Trodde du oljeprisen var lav nå? Hør hva disse ringrevene har å si

– 15 til 20 prosent fall

NHOs prognoser er basert på en oljepris på rundt 85 dollar fatet, i skrivende stund er den under 67 dollar fatet.

– Når vi er under 70 dollar fatet, så er vi i et farlig område, sier Aarnes til Teknisk Ukeblad.

Han anslår at investeringene i 2015 kan falle mellom 15 og 20 prosent gitt at dagens oljepris fortsetter. Aarnes understreker at dette er et røft anslag.

– På kort sikt så ser dette veldig dystert ut, sier han.

Les også: Nå skal denne verdensrekordholderen pensjoneres

Tor Arnulf Hemb forteller om store enringer i oljebransjen.
Tor Arnulf Hemb forteller om store enringer i oljebransjen.

– Ikke like rosenrødt

Da Teknisk Ukeblad besøkte Statoils produksjonsskip Åsgard A på Haltenbanken i forrige uke, ble det snakket mye om oljepris, investeringskutt og permitteringer.

– Det er ikke like rosenrødt som det var. For bare noen år siden var det skrikende mangel på ingeniører – alle fikk jobb. På prosjektene snakket man ikke om hvor mye de kostet, men hvor fort de kunne ferdigstilles, forteller Tor Arnulf Hemb.

Bak ham henger adventsstjerner i vinduene og klementiner er på plass. 54-åringen er ansatt i Statoil og jobber med havbunns-gasskompresjonsprosjektet på Åsgard. Han entret offshore-bransjen gjennom Reinertsen da oljeprisene for alvor begynte å ta seg opp igjen etter finanskrisen. Nye prosjekter kom på løpende bånd.

Nå tror han utviklingen har snudd.

– Nå svinger pendelen den andre veien. Kuttene har blitt betydelige. Prosjekter blir avlyst og satt på vent. Leverandørene har mye mindre å gjøre, sier Hemb.

Les også: Dette kan bli verdens første undervannsby

Automatiker Christian Crovo fra Aker Solutions er med på å installere den nye kraftforsyningen til undervannsanleggene til gasskompresjonsprosjektet på Åsgard.
Automatiker Christian Crovo fra Aker Solutions er med på å installere den nye kraftforsyningen til undervannsanleggene til gasskompresjonsprosjektet på Åsgard.

Lurer på neste tur

Automatiker Christian Crovo forteller at kuttene har kommet veldig fort.

– Jeg synes det er rart at de kutter så raskt. Det kom veldig fort, sier han.

Crovo er fra Aker Solutions og jobber med en ny kraftforsyningsmodul som skal levere kraft til Åsgard havbunns-gasskompresjon.

De Statoil-ansatte på produksjonsskipet har foreløpig lite å frykte, men situasjonen er verre for de innleide i selskapet.

– Jeg er veldig spent på om det blir noe av neste tur ut over nyttår, sier Stig Selbo (45) fra Levanger.

Han jobber for Aker Solutions og er også på Åsgard i forbindelse med havbunns-gasskompresjonsprosjektet.

Les også: Tysk selskap får sertifikatmillioner etter småkraftkjøp

Oljebransjen har falt kraftig på NHOs investeringsindeks.
Oljebransjen har falt kraftig på NHOs investeringsindeks.

Faller tross Johan Sverdrup

En høy oljepris i flere år har gjort det lønnsomt å oppgradere felt som er i drift. På feltene Ekofisk og Troll er oppgraderingene i sluttfasen, og denne ferdigstillingen gjør at investeringene på eksisterende felt vil avta fremover, ifølge NHO-rapporten.

NHO forventer at investeringene i utbygginger av nye felt vil øke de neste årene, men økningen er ikke stor nok til å forhindre at de samlede investeringene faller.

At 100 millioner kroner skal investeres i første trinn av Johan Sverdrup-utbyggingen, er for eksempel ikke nok til å forhindre at investeringene samlet sett går ned.

Les også: Slik ser norske kartdata ut i Minecraft

Oljeleverandørene vurderer nå markedssituasjonen som dystrere enn i kjølvannet av finanskrisen.
Oljeleverandørene vurderer nå markedssituasjonen som dystrere enn i kjølvannet av finanskrisen.

Kortvarig

Lavere oljeinvesteringer gir begrenset med ringvirkninger for fastlandsøkonomien, ifølge rapporten.

Årsakene er for det første at «det negative sjokket» trolig kun vil vare i ett år, for deretter å stabilisere seg på et fortsatt høyt nivå. Organisasjonen understreker at norske leverandørbedrifter fortsatt vil få ordrer fra oljebransjen.

Den andre årsaken er at det ifølge NHO er få som er direkte sysselsatt i oljeindustrien sammenliknet med arbeidsstyrken totalt. I løpet av høsten har antall arbeidsledige i oljerelaterte yrker økt med omtrent 800 personer, skriver NHO og henviser til tall fra NAV.

De skriver samtidig at antallet oppsigelser har vært høyere, og at dette tyder på at de oppsagte får jobb hos andre oljebedrifter eller i andre næringer.

Til tross for dette mener de at antall ledige trolig vil øke i løpet av 2015. «En lang trend med sterk sysselsettingsvekst i petroleumsnæringen er brutt», skriver de.

Samtidig advarer NHO om at oljeprisutviklingen de siste månedene øker risikoen for et større investeringsfall enn det rapporten beskriver.

Les også:

Dette betongbygget i Finnmark er fullstappet med Siemens' mest moderne teknologi

Statoil legger boreriggen Pioneer i opplag sju og en halv måneder lenger enn planlagt

Nå blir det mindre salt på norske veier  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.