KRAFT

Nå avgjøres vinterens strømpris

STARTES OPP: I dag skal kjernereaktoren Oskarshamn 3 startes opp igjen. Hvis den og Ringhals 1 kommer i drift de neste dagene, kan vinterens elpriser reduseres betydelig. Hvis ikke kan det gå mot en ny vinter med dyr strøm.
STARTES OPP: I dag skal kjernereaktoren Oskarshamn 3 startes opp igjen. Hvis den og Ringhals 1 kommer i drift de neste dagene, kan vinterens elpriser reduseres betydelig. Hvis ikke kan det gå mot en ny vinter med dyr strøm. Bilde: OKG
Kjetil Malkenes Hovland
1. des. 2010 - 13:47

I løpet av dagen i dag skal kjernereaktorene Oskarshamn 3 og Ringhals 1 settes i drift igjen.

– Det går veldig bra. Vi er nå svært nære å koble anlegget på elnettet, sier kommunikasjonssjef Gösta Larsen ved Ringhals-anlegget til Sveriges Radio nå i ettermiddag.

Viktig for elprisene

Dersom svensk kjernekraft ikke leverer opp mot full kapasitet, kan norske strømkunder risikere like høye elpriser som forrige vinter.

Troverdigheten står på spill for energiselskapene Vattenfall, E.On og Fortum, som eier de svenske kjernekraftanleggene.

Les også: Her er årsaken til norsk kraftkrise

Oppe i kveld

Ifølge meldingene på Nordpool Spot er Ringhals 1 forventet tilbake i drift i dag klokken 15, og i full drift den 5. desember. I går het det i en melding at den skulle være i drift klokken 10.

at den skulle være i drift klokken 10. LAV MAGASINFYLLING: I dag la NVE fram nye tall for magasinfyllingen. Grafen viser at vi nå ligger lavere enn noen gang etter 1990.

Den siste meldingen om Oskarshamn 3 er at den skal være i produksjon i løpet av kvelden i dag 1. desember. Effekten skal økes til om lag 1100 MW i løpet av tre dager, med enkelte svingninger underveis.

Les også: Frykter permitteringer

Prisen er for tiden omtrent 20 øre dyrere per kilowattime enn på samme tid i fjor. Strømprisen for uke 49 ligger for eksempel på 58,6 øre per kilowattime, som er 18,5 øre mer per kilowattime enn tilsvarende uke i fjor, ifølge NVEs rapport om kraftsituasjonen fra uke 47.

Nedtappede vannmagasiner

Det er lite vann i magasinene både i Norge og Sverige. Hvis kjernekraften skulle produsere mindre enn forventet, øker det sjansen for for eksplosive strømpriser.

Les også: – En alvorlig situasjon

I går la en ekspertgruppe fram en rapport for energiminister Terje Riis-Johansen hvor de foreslår at det blir flere prisområder i Norge. Forslagene i rapporten ble ikke like godt mottatt av alle:

Les saken: Nord Pool Spot slakter rapport

Ringhals kjernekraftverk
SKAL STARTES: Ringhals 1 starter i dag. Vattenfall

– Fjernvarme kan dempe effektkrise

Norsk Bioenergiforening (Nobio) mener den norske staten bør øke støtten til private som vil kjøpe pelletsovner, samt bygge ut fjernvarme som kan senke effektforbruket i det norske kraftsystemet:

Les også: – Fjernvarme demper kraftkrise

Fagforbundet Industri Energi mener at dette er en ønsket situasjon, og at energiselskapene har tappet vannmagasinene altfor mye for å eksportere strøm:

Les saken: – Tømmer vannmagasinene

MAGASINFYLLING: Tall fra NVEs kraftsituasjonrapport fra uke 47.

Organisasjonen Svensk Energi mener svensk kjernekraft er bedre rustet i år enn i fjor: Les deres pressemelding her

Nye 2300 megawatt

Åtte av ti svenske reaktorer er i gang igjen etter diverse reparasjoner, oppgraderinger og vedlikehold. Kun to gjenstår, og E.On og Vattenfall har lovet at begge disse skal startes opp i dag. Oskarshamn 3 har ifølge Nordpool en effekt på rundt 1400 megawatt (MW) og Ringhals 1 er på om lag 855 MW.

Elmarkedet på Nordpool Spot er likevel ikke overbevist om at det vil gi lavere priser. Flere ganger tidligere har atomkraften blitt forsinket etter reparasjoner. Når vannmagasinene er betydelig nedtappet, er beredskapen usikker også foran denne vinteren.

Les også:

Vil starte mobile gasskraftverk

– Mastene bygges for å selge strøm

Sverige åpner for nye atomkraftverk

Mer svensk atomkraft til uken

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.