KARRIERE

Maskin og metall vil ansette flest

Dag Yngve Dahle
30. mai 2011 - 15:13
Vis mer

Det viser tall fra Næringslivets økonomibarometer, der 500 ledere i norske industribedrifter er blitt spurt om sysselsettingssituasjonen i år og neste år.

Forskjellene mellom ulike deler av industrien er særlig markante når det gjelder utsiktene for 2012.

Tror på flere ansatte

I maskinindustrien er nettoandelen som venter flere sysselsatte i 2012 på 46 prosent. 52 prosent venter en økning, mens kun seks prosent venter et fall i antall sysselsatte.

Metallvareindustrien følger hakk i hæl. Der er nettoandelen som venter sysselsettingsvekst på 44 prosent.

Stort og smått

– Forventningene i maskinindustrien kan knyttes direkte opp mot et fortsatt høyt investeringsnivå på norsk sokkel de neste tre til fem årene samt betydelig internasjonal omsetning for petroleumsrettet leverandørindustri. Økende kontrahering av supplybåter har også positiv effekt, sier Knut R. Skotner, fagsjef i Norsk Industris avdeling for bransje- og industripolitikk. Han legger til:

– De høye forventningene i metallvareindustrien kan i stor grad knyttes til mange nye prosjekter under utvikling i Nordsjøen. Mange nye prosjekter og en stabilt høy oljepris gjør at framtida for norske leverandører på sokkelen ser lys ut, sier fagsjefen.

Les også: Byggenæringen mangler fagfolk

Ikke like optimistiske

Minst sysselsettingsoptimisme er det i møbel- og næringsmiddelindustrien. Der er nettoandelen som venter vekst på henholdsvis 26 og 28 prosent.

– I møbelindustrien er det tydelig at virkningen av finanskrisa er over og at bransjen omsetningsmessig er tilbake på 2007-nivå. Men fortsatt bremser de svake internasjonale konjunkturene veksten i eksportmarkedene. Sysselsettingsmessig preges bildet av at bedriftene som går godt, har det nivået som trengs for å holde høy kapasitetsutnytting. De som fortsatt har utfordringer, holder naturlig nok igjen på arbeidsmarkedet, sier Skotner.

VEKST: ¿ De vanskelige tidene kan ikke avblåses ennå. De større bedriftene og de med høy grad av automatisert produksjonen preger bildet. Mindre bedrifter har større utfordringer, sier Norsk Industris Knut R. Skotner.
VEKST: ¿ De vanskelige tidene kan ikke avblåses ennå. De større bedriftene og de med høy grad av automatisert produksjonen preger bildet. Mindre bedrifter har større utfordringer, sier Norsk Industris Knut R. Skotner.

Nytt mønster

Til tross for forskjellene er det en rådende enighet i industrien om at pilene peker oppover og det blir flere industriarbeidsplasser neste år. Det samme gjelder inneværende år, selv om tallene viser at optimismen er noe mindre enn for 2012.

Teknisk Ukeblad skrev nylig at investeringsviljen i industrien er lav tross gode markedsutsikter. Økonomibarometeret avslører klare forskjeller innad i industrien.

Metallvareindustrien, som altså regner med mange ansettelser i 2012, er investeringsviljen størst. Men også i møbelindustrien, som er nederst på lista over ansettelsesplaner, er investeringsviljen stor.

Det motsatte er tilfellet i skipsindustrien og i den delen av industrien som produserer data og elektrisk utstyr.

Les også: Vei-Norge forgubbes

Oljehopp

Ådne Cappelen, forsker i Statistisk sentralbyrå, sier at økte oljeinvesteringer er avgjørende.

– Vi forventer at investeringene i disse næringene vil ta seg opp, kanskje særlig knyttet til olje. Oljerelatert industri er knyttet til det vi kaller maskin- og metallindustri, og til en viss grad verftsindustri, sier han.

Konkurrerer

Han påpeker at norsk møbelindustri konkurrerer med aktører i utlandet.

– For møbler er det nok i hovedsak konkurransesituasjonen overfor utlandet og dermed problemene med konkurranseevnen til arbeidsintensiv virksomhet, som virker negativt inn, sier Cappelen.

Alle resultatene fra Næringslivets økonomibarometer presenteres 31. mai kl. 10.00. Se nettsida www.økonomibarometer.no

Les også: Så høy lønn bør du ha

Vil ha flere ingeniører – for å holde lønna nede

Undervannsingeniører tjener best

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.