OLJE OG GASS

Kværner sikrer enda et Aasta Hansteen-oppdrag

 

Stabil: Spar-konstruksjonen til Technip er designet for å gi så små bevegelser som mulig. Konstruksjonen er 198 meter høy.
Stabil: Spar-konstruksjonen til Technip er designet for å gi så små bevegelser som mulig. Konstruksjonen er 198 meter høy. Bilde: Statoil
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
14. feb. 2014 - 14:15

Det er den andre store Aasta Hansteen-kontrakten til Kværner i år.

Technip ga i januar Kværner kontrakten på oppankringsassistanse, ballastering og oppretting av understellet og installasjon av utstyr før sammenkobling av spar-understellet og toppdekket.

Den nye kontrakten blir en direkte oppfølging av forrige kontrakt, som i hovedsak besto i å klargjøre for oppkobling av den 198 meter høye installasjonen.

Les også: Kværner skal kutte 15 prosent av kostnadene

Asia-konkurranse

Aasta Hansteen-kontrakten ble gitt til Technip av Statoil.

På grunn av kapasitetsproblemer ved Technips eget spesialverft for Spar-plattformer, ble HHI valgt som underleverandør av både det spesielle understellet og dekket (topside).

De to Korea-bygde delene skal fraktes på hvert sitt tungløftskip og fraktet til Stord på tampen av 2015.

Oppreisning

I første halvdel av 2016 vil understellet bli reist opp i stående posisjon i Digernessundet, like ved Stord.

Dekket vil bli koblet på og hele konstruksjonen tauet til feltet, 300 kilometer vest for Bodø. Havdypet er ca. 1500 meter. Ligger 300 kilometer fra land, nordvest for Sandnessjøen i Nordland.

Installasjonen der vil skje sommeren 2016 og med mekanisk komplettering innen utgangen av 2016.

Spar-plattformen består av en stålsylinder med dekk på toppen. Flyteren er konstruert for store havdyp og for å være svært stabil.

Les også: Slik vil den nye sokkelsjefen holde produksjonen oppe til 2025

Flere norske oppdrag

Norsk leverandørindustri fryktet at norsk kompetanse ville gå tapt da Statoil i fjor tildelte mange kontrakter til utlandet. Nå ser det ut til at mye havner på norske selskaper likevel.

I tillegg til de to Kværner-kontraktene, skal Aker Solutions levere produksjonssystemet som skal stå på 1300 meters dyp.

Den kontrakten er på rundt to milliarder kroner.

Dypeste subseapakke

Ifølge Statoil blir Aasta Hansteen et banebrytende prosjekt som vil representere et nytt og viktig skritt i utviklingen av virksomheten i Norskehavet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Aasta Hansteen vil bli den hittil dypeste undervannsutbyggingen på norsk sokkel.

Utbyggingen av Aasta Hansteen-feltet åpner opp for tilkobling av både funn som er gjort og nye funn, og kan også gi betydelige ringvirkninger i nord.

Dypt: Havdypet er på hele 1300 meter på Aasta Hansteen. Det er den hittil dypeste subseautbyggingen på norsk sokkel. Aker Solutions ska levere subseautstyret. Kværner skal bistå Technip med oppankring av spar-plattformen.
Utbyggingen av Aasta Hansteen-feltet åpner opp for tilkobling av både funn som er gjort og nye funn, og kan også gi betydelige ringvirkninger i nord.Dypt: Havdypet er på hele 1300 meter på Aasta Hansteen. Det er den hittil dypeste subseautbyggingen på norsk sokkel. Aker Solutions ska levere subseautstyret. Kværner skal bistå Technip med oppankring av spar-plattformen. Statoil

Les også:

Dette er de 9 viktigste utbyggingene for oljebransjen

Statoil: Sør-Korea blir en av våre største destinasjoner

Norske verft taper tre av fire kontrakter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.