Kina opphever Veritas-boikott

Kina opphever Veritas-boikott
TILBAKE I KINA: DNVs sertifiseringsvirksomhet ble boikottet i Kina etter fredspristildelingen til Liu Xiaobo. Nå får de gjennoppta virksomheten i landet. (Illustrasjonsbilde). Bilde: DNV / Nina E. Rangøy

Kina har nå opphevet boikotten i forbindelse med fredsprisutdelingen til Liu Xiaobo.

– Vi er tilbake til vanlig virksomhet i Kina, sier informasjonsdirektør Aage Enghaug i Det Norske Veritas til Aftenposten.

Les også: Kina trekker seg fra Nor-Shipping

Fikk indikasjoner

Et offentlig byrå i Kina inndro i februar Veritas sine lisenser for å drive sertifiseringsvirksomhet i landet.

Dette rammet særlig Veritas sin virksomhet med å godkjenne styringssystemer i bedrifter etter internasjonale standarder. Klassifisering av skip på kinesiske verft har ikke blitt berørt.

Enghaug forteller at selskapet i forkant fikk indikasjoner på at forbudet kunne bli opphevet.

Les også: Isfronten mellom Kina og Norge vokser

Fortsatt fastlåst

Veritas-konsernsjef Henrik O. Madsen var svært bekymret over langsiktige konsekvenser som fredspristildelingen til dissidenten Liu Xiaobo kunne få. I et debattinnlegg tok han til orde for at Nobelkomiteen ikke bare bør ha norske medlemmer. Han mente dette ville være en måte å tone ned koblingen mellom det offisielle Norge og prisutdelingen.

Selv om Veritas nå får drive som før i Kina, er situasjonen fortsatt fastlåst for andre norske bedrifter. Lisenser og kontrakter med myndigheten har gått tregere etter fredspristildelingen. Ferske fiskeprodukter er satt i karantene over lengre tid, samarbeid med kinesiske bedrifter har blitt vanskeligere, og på kinesisk side har det blitt opplevd som risikabelt å samarbeide med norske aktører.

Henrik O. Madsen:

Les mer om: