ARKIVNYHETER

Høy terskel for gründere

BESKATTES: Jevnere skattebyrde ville gjort det lettere for gründere, mener Tom Bolstad i Bedriftsforbundet. Norges Bondelags beregninger viser at gründere betaler 30.000 kroner mer i skatt enn lønnsmottakere med samme inntekt.
BESKATTES: Jevnere skattebyrde ville gjort det lettere for gründere, mener Tom Bolstad i Bedriftsforbundet. Norges Bondelags beregninger viser at gründere betaler 30.000 kroner mer i skatt enn lønnsmottakere med samme inntekt. Bilde: Aas, Erlend
29. mai 2009 - 07:44

Bedriftsforbundet og Bondelaget frykter at gründerviljen blir redusert fordi selvstendig næringsdrivende må betale mer i skatt enn vanlige arbeidere med samme inntekt.

Utregninger utført av Norges Bondelag viser at selvstendig næringsdrivende i dag må betale over 30.000 kroner mer i skatt enn dersom de hadde vært vanlige lønnsmottakere med samme inntekt. Dette er 10.000 kroner mer enn skatteulempen var i 2002, da forskjellen var på 20.000 kroner i lønnsmottakernes favør.

Får ikke være med

– Næringsdrivende har ikke fått ta del i økningen i minstefradragene som lønnsmottakere har fått gjennom flere år. Det forklarer hovedforskjellen i skattebyrden. I tillegg betaler selvstendige høyere trygdeavgift, og den har også økt i det siste, sier avdelingsleder for regnskap og juridisk service Arild Bustnes i Norges Bondelag til Nationen.

Utregningene gjelder ikke bønder eller andre i primærnæringene, fordi de har egne fradrag i tillegg.

Høy terskel

Han frykter at skatteforskjellene fører til høyere terskel for å starte som næringsdrivende, noe som kan gå ut over gründerviljen. Administrerende direktør Tom Bolstad i Bedriftsforbundet er enig.

– Spesielt nå i nedgangs- og krisetider må det være viktig å stimulere til flere nyetableringer. Enkeltpersonforetak utenom primærnæringene sysselsetter over 200.000 personer. En jevnere fordeling av skattebyrden ville gjort det lettere å starte opp, men også lettere å ansette flere eller til og med kanskje redde noen fra konkurs, sier Bolstad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.