BYGG

Fra 2017 blir støvsugermotoren strupet. Hvor mye har det å si?

Electrolux UltraOne Zuoquattro: Dette er sannsynligvis den beste støvsugeren vi har testet noen gang. Med en fantastisk utførelse og dessverre svært høy pris.
Electrolux UltraOne Zuoquattro: Dette er sannsynligvis den beste støvsugeren vi har testet noen gang. Med en fantastisk utførelse og dessverre svært høy pris. Bilde: ORV
28. nov. 2015 - 10:00
Vis mer

EU skrur igjen strømkrana på det meste av hvitevarer. De vil i størst mulig grad forby produkter som bruker mye strøm.

Vi kjenner alle hvordan det gikk med glødelampen, og nå skal alt fra kjøleskap til vaskemaskiner og støvsugere få smake mer av EU-reglene.

Men EU er ikke bare interessert i energiforbruket. De vil at støvsugerne skal gjøre en god jobb også.

Derfor vil de nå kreve at modellene både skal rengjøre bra og bruke lite strøm. De mener det vil sikre forbrukere kvalitetsprodukter, spare penger og bidra til å senke kraftforbruket i EU.

Liker ikke watt

Strømvokterne i EU har observert at wattstyrken brukes til å markedsføre hvor effektiv støvsugeren er, og det er de rykende uenige i.

Det styrer bare markedet mot modeller med stadig høyere strømforbruk, som ikke nødvendigvis betyr mer sugekraft. Derfor har nå en tretrinns rakett forlatt Brussel.

Førstetrinnet kom for ett år siden i form av et nytt sett minimumskrav til modellene som skal inn på det europeiske markedet.

I tillegg til å oppgi kraftforbruket må støvsugerne merkes med evnen til å få med seg støv, hvor energieffektive de er, hvor mye partikler som slippes ut på eksossiden, støynivået og forventet varighet av motor og slange.

I tillegg skal virkningsgraden og ytelsen danne grunnlag for en energimerking som går fra A som beste til G som så vidt bestått.

Max strømforbruk

De nye reglene satte også en begrensning for hvor mye strøm en støvsuger kan bruke. Da var snittforbruket på støvsugere i bruk 1800 watt. I dag er grensen for hva som kan produseres og importeres 1600 watt.

Men det skal bli tøffere. Første september 2017 blir wattgrensen senket til 900 watt. EU har beregnet at det vil spare 19 terawattimer per år i 2020.

Til sammenlikning er den norske årlige produksjonen av elkraft i overkant av 130 terawattimer, så det er betydelige kraftmengder det er snakk om.

Dyrt

Det koster å ha vært på slankekur på mange vis. I kroner selvfølgelig. Det er lagt mange ingeniørtimer inn i slike modeller for å opprettholde evnen til å inhalere mye med mindre motorkraft.

Det betyr pussig nok større støvsugere, ikke mindre. Mens en Electrolux-støvsuger på 2200 watt vi nylig kjøpte på salg for 499 kroner var en knøttliten og potent sak, er de fire testmodellene adskillig større og dyrere.

Siden det ikke er nok watt å ta av, har de turbiner og slanger med større diameter og med høyere virkningsgrad.

Det slår også ut på lydnivået. En liten turbin som spinner raskt, hyler mer enn en stor saktegående en.

Dessuten er det mye lettere å dempe lyd i en stor konstruksjon enn i en liten.

Filter

En støvsuger handler ikke bare om å suge i seg luft og støv, men også om å filtrere luften. Det siste partikkelfilteret (ofte omtalt som Hepa-filteret) er siste skanse mellom skitten og utslippet.

Jo finere det er, jo mindre partikler slippes gjennom. Men høy filtrering av store luftmengder krever energi, og mer jo tettere filteret blir. Derfor har nok støvsugerne på under 900 watt litt større poreåpninger enn de med over dobbelt så stor effekt.

Likevel er det viktig å huske at selv om de fleste bytter støvposen, er det svært få som skifter finfilteret ofte nok.

TestingMøkk: De førreste innetepper ser slik ut. Heldigvis. Vi testet strøvsugerne på et teppe fullt av løv, jord og Glava-biter. På et annet teppe hadde vi fint murstøv
TestingMøkk: De førreste innetepper ser slik ut. Heldigvis. Vi testet strøvsugerne på et teppe fullt av løv, jord og Glava-biter. På et annet teppe hadde vi fint murstøv

Testing

Vi gjorde en enkel test på evnen til å plukke opp støv og skitt fra et teppe. Vi testet med murstøv og en blanding av jord, løv og glavabiter.

Forventningen var at mange billige watt ville slå få dyre watt, men den gang ei.

Den billige modellen slet med å få plukket opp murstøvet, og den andre blandingen tettet munnstykket raskt. Konklusjonen ble raskt at her har utviklingen gått i riktig retning.

Støv

Ingen av støvsugerne med lav wattstyrke hadde problemer med støvet. Vi holder en knapp på Electrolux UltraOne Zuoquatro, fordi den hadde et munnstykke med børstemotor.

På tepper gjør den jobben noe hvassere enn et munnstykke uten. På skittblandingen, som neppe er en representativ test i de fleste hjem, klarte den seg også mye bedre.

Munnstykket til støvsugeren på 2200 watt gikk tett flere ganger. De andre, med unntak av Samsung, som gikk tett en gang, klarte seg uten forstoppelse.

Testresultater: Støvsugere

ModellEffektLydnivåHåndtakkontrollFra-pris i kroner
Electroluc ErgoClassic2200 watt62 dBNei499 (restsalg)
Electrolux Ultraone Zuoquatro800 watt55 dBJa4754
Miele Complete C3800 watt63 dBJa2999
Bosch ProSilence Pluss650 watt52 dBNei3999
Samsung Cyclone Force Multi700 watt59 dBJa2899

Støy

Vi brukte en lydapp på telefonen til å måle støynivået.

Den er neppe spesielt korrekt, men gir et godt svar på hvordan de ulike modellene ligger i forhold til hverandre.

Electrolux UltraOne Zuoquattro

Dette er en stor modell som oser av kvalitet og ingeniørkunst.

Den er stillegående og svært mye mer effektiv enn lillebroren på 2200 watt.

Dette er en klar testvinner, men da ser vi bort fra prisen.

Miele Complete C3

Vi er vant med at Miele er dyre. Det var ikke denne, og selv om kvaliteten er på plass, er den ikke i samme klasse som vinneren.

Vi liker at det følger med ekstra Hepa-filter. Det vil oppdra brukerne til å skifte det.

Denne og Samsung er støvsugerne som gir mest for pengene.

Miele Complete C3: Miele bruker ofte å toppe priskurven. Denne gjør ikke det.
Miele Complete C3: Miele bruker ofte å toppe priskurven. Denne gjør ikke det.

Bosch ProSilence Pluss

Denne støvsugeren er så stillegående at vi lurte på om den sugde i det hele tatt.

Men det gjorde den svært bra, til tross for at den bare har 650 watt motor.

Er støy viktig, er det ingen vei utenom denne.

Bosch ProSilence Pluss: Denne er nesten ikke hørbar. Det er sånn at vi lurer om noe så stille kan jobbe effektivt, men det gjør den
Bosch ProSilence Pluss: Denne er nesten ikke hørbar. Det er sånn at vi lurer om noe så stille kan jobbe effektivt, men det gjør den

Samsung Cyclone Force Multi

Samsung har levert imponerende poseløse støvsugere lenge. Denne gjorde sugejobben svært bra, men munnstykket gikk tett en gang med jordblandingen.

Kabelvinden burde også vært kraftigere. Samsung har bygget inn trådløs kontroll i håndtaket. Synes du poser er en unødvendig utgift, er Samsung valget.

Sammen med Miele gir Samsung mest for pengene.

Samsung Cyclone Force Multi: Med denne slipper du å kjøpe poser. Det er lett å tømme beholderen, men like renslig som med poser er det ikke. ORV
 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.