OLJE OG GASS

Før overvåket de gjedder og paddefisk, nå overvåker de oljebrønner

Sense Offshore har laget sensorer som har flere hundre prosent bedre batterikapasitet enn konkurrentene.

16. juli 2014 - 07:00

Det som begynte som et svært nisjepreget produkt, er nå tatt i bruk i flere oljebrønner på norsk sokkel. Det hadde man ikke trodd da produktutviklingen startet i Trondheim på begynnelsen av 2000-tallet.

De ansatte i det daværende trondheimsbaserte Thelma, senere Thelma Biotel, og nå Sense Offshore, fikk i oppdrag av universitetet i Lisboa om å lage sensorer som skulle overvåke paddefisk.

Målet var å finne ut hvordan fisken beveget seg når den angrep et bytte, hvordan den gravde seg ned i sanden, hva slags kroppsvinkel den hadde når den begravde seg, spisemønster og en rekke andre ting.

Les også: Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

Miniatyrisering

For å klare dette, brukte ingeniørene bevegelssensorer som ble plassert på fisken. Slike bevegelsessensorer brukes blant annet i mobiltelefoner og nettbrett, og er det som gjør at skjermen «snur seg» når du vender på dem.

Sensorene er små chiper som er mindre enn fyrstikkhoder, men de Thelma-ansatte klarte likevel å presse inn et batteri, en mikrokontroller og en akustisk sender som sender ut data i vannet til en lyttestasjon. Til slutt hadde man en sensor som klarte å måle det universitetet var interessert i, og dermed var selskapet i gang med teknologien.

Ble fanget opp

Suksessen med prosjektet i Portugal ble snappet opp av forskere ved Niva som ville kartlegge bevegelsesmønsteret til gjedder.

Forskerne satte inn sensorer i 30 gjedder i Selbusjøen i Sør-Trøndelag og samlet dermed inn millionvis av registreringer om blant annet aktivitetsnivå, antall angrep og hvordan de beveget seg.

Resultatene av dette forsøket har ennå ikke blitt publisert, men for det trondheimsbaserte firmaet var prosjektet mer enn vellykket. De fikk nemlig bekreftet at sensorene overlevde gjennom høsten, vinteren, våren og sommeren uten nevneverdige problemer.

Les også: Norsk tare kan gjøre at fett ikke tas opp i kroppen

SEIGLIVET: Sensorene fra Sense Offshore er ikke store, men noe av det unike med dem er hvor mye batterikapasitet selskapet har presset inn i dem. Batteriene holder nemlig i ett år.
SEIGLIVET: Sensorene fra Sense Offshore er ikke store, men noe av det unike med dem er hvor mye batterikapasitet selskapet har presset inn i dem. Batteriene holder nemlig i ett år.

Skiller seg fra andre

Utviklingssjef Åge Grønningsæter, som sitter i Sense’ avdeling i Kristiansand, var med på begge prosjektene.

– Dimensjonen og den ekstremt lange levetiden er det som skiller vår teknologi fra andre løsninger. Fisk tåler jo ikke store «ryggsekker», så for å klare å registrere i et helt år i en liten sensor måtte vi velge komponenter og metoder for å få mest mulig ut av den lille tilgjengelige batterikapasiteten.

Satset mot oljeindustrien

I etterkant fant selskapet ut at teknologien kunne ha andre bruksområder, nærmere bestemt måling og logging av ørsmå bevegelser i offshorebransjen. Dette har vist seg å være veldig nyttig for kunder som blant annet gjør utmattelsesberegninger av brønnhoder. Sense Offshore ble født.

Ingeniørene laget en prototype, testet det for en kunde og fant ut at dette kunne bli bra. I dag har selskapet levert over 40 sensorer til ulike kunder. Det er ikke uten grunn, ifølge Sense Offshore-sjef Fredrik Karlstad.

– Vi bygger på den innovative teknologien fra fiskebransjen og har tilpasset den til offshorebransjen. Vi har en ekstremt strømgjerrig måte å gjøre dette på. Batterikapasiteten ligger flere hundre prosent over konkurrentene. Lignende løsninger med tilsvarende størrelse kan ha en levetid på 40 dager, mens vår har ett år. Dette har nok noe med å gjøre med at vi tidlig var tvunget til å putte svært små ting i små enheter, sier han.

Les også: Nye wifi-brikker kan holde det gående i over et år på et par AA-batterier

TIL KRABBER:  Sensorene har også blitt brukt til å måle bevegelser til krabber.
TIL KRABBER: Sensorene har også blitt brukt til å måle bevegelser til krabber.

Står uten kabler

Sensorene, som for øvrig er autonome, inneholder akselerometer og gyroskop. De plasseres normalt på brønnstrukturer uten kabler, noe som både har fordeler og ulemper. Fordelen er at de kan stå der og logge informasjon kontinuerlig og være beskyttet for høst- og vinterstormer i motsetning til kablede løsninger.

En kabel gir sanntidsdata, men våre kunder mener fordelene oppveier for ulempene, sier utviklingssjef Grønningsæter.   

– Kabler har en tendens til å ryke i dårlig vær, og det er nettopp under høst- og vinterstormer at våre målinger har størst verdi.  Konkurrerende utstyr kan også kanskje bare logge en måned eller to, mens vårt kan stå i opptil et år. Det er selvsagt ønskelig å få tilgang til data underveis i en målekampanje, derfor har vi også mulighet til å foreta sentrale beregninger i sensoren og sende ut data trådløst til en undervannsfarkost eller opp til plattformen, sier han.

Ser mot andre markeder

I dag benyttes sensorene primært i et nisjemarked, men selskapet er på utkikk etter nye anvendelser og markeder.

– Det er nærliggende å tenke på kunder som er opptatt av utmattingsberegninger, som for eksempel forankringssystemer eller oljerør som er utsatt for uønskede vibrasjoner. Men sensoren er anvendelig og vi er åpne for ønsker og gode ideer fra markedet. Målet vårt nå er å vokse organisk, ansette litt flere folk og bygge opp produktporteføljen vår, sier Sense Offshore-sjef Karlstad.

Les også:

Har du en radikal oljeidé du ikke tør å si høyt? Det kan gi deg 10 millioner kroner

– Skiferoljerevolusjon er den største overraskelsen i oljehistorien

Superkjøling holder laksen fersk lenger  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.