INDUSTRI

Flykjøp kan bli politikk

Opposisjonen på Stortinget vil ha en forklaring  fra regjeringen om konsekvensen av at Eurofighter ikke deltar for fullt i kokurransen.
Opposisjonen på Stortinget vil ha en forklaring fra regjeringen om konsekvensen av at Eurofighter ikke deltar for fullt i kokurransen. Bilde: EADS
11. jan. 2008 - 18:27

Partiets forsvarspolitiske talsmann, Per Ove Width, vil vite hvorfor Eurofighter har trukket seg fra konkurransen om å levere kampfly til Norge.

Eurofighter gjorde det fredag klart at selskapet vil ha et industrisamarbeid med Norge, men selskapet vil ikke være med i konkurransen om å få selge jagerfly til Forsvaret.

Industrisamarbeid

Les også: Eurofighters nei koster 150 millioner

Eurofighter sier fortsatt nei

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Avgjørelsen ble meddelt i et møte med Forsvarsdepartementet torsdag.

– I møtet bekreftet Eurofighter igjen overfor departementet at man definitivt har innstilt sin deltakelse i konkurransen, skriver selskapet i en pressemelding.

På møtet ble det ifølge pressemeldingen understreket at Eurofighter ønsker å videreføre avtalen om industrisamarbeid som ble inngått med Forsvarsdepartementet i mai i fjor. Avtalen vil gi sju norske selskaper utviklingsprosjekter.

Eurofighter trakk seg før jul fra jagerflykonkurransen. Selskapet beskyldte norske myndigheter for å særbehandle amerikanske Joint Strike Fighter. Joint Strike Fighter og svenske JAS Gripen er dermed de to eneste som fortsatt med i konkurransen om å få jagerflykontrakten med Forsvaret.

– Svekker konkurransen

– Det svekker konkurransen at det nå bare er to konkurrenter om å få levert kampfly til Norge. At Eurofighter tidligere har kritisert Norge for å forskjellsbehandle de ulike leverandørene, gjør meg bekymret, sier Width i en pressemelding.

Han mener det kan ha skjedd ting i denne saken som ikke har kommet fram i offentligheten. Derfor han har bedt sin partifelle Carl I. Hagen ta saken opp i kontrollkomiteens møte førstkommende tirsdag.

– Kjøp av nye jagerfly er en svært kostbar investering, og det er viktig at prosessen er så ryddig som mulig. Jeg forlanger derfor en forklaring av forsvarsministeren og en forsikring om at konkurransen mellom leverandørene har vært rettferdig, skriver Width. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.