INDUSTRI

Dropper norsk titanfabrikk

Petter Gjørvad, direktør i Norsk Titanium
Petter Gjørvad, direktør i Norsk Titanium

Norsk Titanium og datterselskapet NTi Components har nå avgjort at den kommende fabrikken flagger ut, bekrefter direktør Petter Gjørvad.

– Tanken var å utvikle teknologien på Eggemoen og produsere i fullskala på Rjukan. Planene skrinlegges nå som følge av finanskrisa og at rammebetingelsene ikke ble som ønsket, sier Gjørvad til Teknisk Ukeblad.

Han bekrefter at når fabrikken står klar i 2010/2011, så blir det utenfor landets grenser. Uten at det per i dag er bestemt hvor.

Tinn-millioner holdt ikke

I fjor satte Tinn kommune av 20 millioner kroner til å bidra til at fabrikken ble etablert på Rjukan. Det var altså ikke nok.

– Vi håpet, eller det vil si vi hadde indikasjoner på, at om vi skaffet rundt 70 nye arbeidsplasser på Rjukan, så var det mulig å få en betydelig offentlig støtte. Og det var vilje, for all del. Ikke minst kommunen gjorde en strålende jobb. Men det var ikke nok til å forsvare å flytte virksomheten dit på lang sikt. Jeg skulle gjerne sett at det var det, men vi måtte av rene forretningsmessige årsaker gjøre et annet valg, sier Gjørvad.

Han har lenge vært åpen på at produksjonen fort ville havne utenlands.

Les også: - Titanfabrikk kan legges til utlandet

Utenlandsk interesse

Tidligere har han fortalt at det er mange som er langt mer pågående enn norske myndigheter. Blant annet har de mottatt henvendelser fra Sverige, Tyskland, Irland og Canada.

– Vi har fortsatt en del aktører som er på oss. Min tilbakemelding er at dette er interessant. Men før vi flytter ut av landet skal vi være trygge på at produksjonen går bra og at vi har kontroll på teknologien. Det blir uansett en betydelig produksjon også i Norge, påpeker Gjørvad.

Ifølge ham har denne prosessen forsinket prosjektet minimalt. Slik det ser ut nå, vil en oppskalert pilotlinje står klar i løpet av første kvartal neste år.

Til Asker

Den blir oppført i Asker der NTi nå etablerer sitt nye teknologiutvikling- og produksjonssenter i Asker. De har to eksisterende bygg å velge mellom. Begge krever en del ombygging.

– Askerområdet gjør at vi beholder våre ansatte fra Ringerike, samt at vi kan trekke kompetanse fra Kongsberg og universitetsmiljøet. I tillegg bruker vi en del utenlandsk arbeidskraft og har utenlandske kunder, slik at det er gunstig å være nær Flytoget.

Sveising

I fjor høst flyttet Norsk Titanium inn til Tronrud Engineerings nye fabrikk på den nedlagte militærleiren Eggemoen utenfor Hønefoss. Da var selskapet klar med første versjon av en produksjonscelle for titankomponenter basert på sveising, såkalt Plasma Transfer Arc (PTA).

I stedet for å maskinere bort fra et stort emne bygger de opp emnet ved å legge på metall gjennom en sveiseprosess, slik at det nærmer seg den endelige formen.

Les mer om teknologien i Teknisk Ukeblads reportasje etter et fabrikkbesøk i desember i fjor: Nytt industrieventyr i boks

Fra Felgen til stealth

Nå er andre versjon av produksjonscella i ferd med å sluttføres. Den ble i sommer flyttet til Hokksund der den står i påvente av at lokalene i Asker blir ferdig, noe som etter planen skal skje ved årsskiftet.

Dette blir den endelige cella som danner grunnlag for oppskalering og er konstruert i samarbeid med Kongsberg Automation. Selv om den fortsatt mangler innkjøring, er det ingen tvil om at selskapet har tatt lange skritt teknologisk:

– Den første enheten kunne produsere fire tonn i året. Denne klarer tjue tonn med titankomponenter. Mens den første cella så ut som en Reodor Felgen-konstruksjon, ligner denne et stealthfly, forteller Gjørvad.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.