IT

Disse frykter mest for jobben

Røyk uten ild? Ansatte i industri og IT frykter mest for jobbene sine, mens utsiktene ikke ser ut til å være så mørke.
Røyk uten ild? Ansatte i industri og IT frykter mest for jobbene sine, mens utsiktene ikke ser ut til å være så mørke. Bilde: Colourbox
Espen Zachariassen
20. apr. 2009 - 09:36
Vis mer

Ansatte i IT-, industri- og transportsektorene er mest redd for å miste jobben.

Det viser en fersk arbeidslivsundersøkelse gjennomført for bemanningsselskapet Xtra personell.

Norske arbeidstakere er svært optimistiske i forhold til finanskrisen, men hver tredje medarbeider i de tre sektorene føler seg mindre trygge i jobbene sine enn før finanskrisen.

Masseoppsigelser

Masseoppsigelser og permitteringer i mange utsatte bransjer den siste tiden skremmer tydeligvis ikke det norske folk.

Samlet svarer 83 prosent av arbeidstakerne at de føler seg like trygge eller tryggere på å beholde jobben nå sammenliknet med situasjonen før finanskrisen.

Pessimister

Folk i IT, industri og transportsektoren er imidlertid mer pessimistiske. I overkant av 30 prosent føler seg nå mer utrygge på jobben sin.

Pessimismen er størst i privat sektor. Mens 92 prosent av offentlige tilsatte føler seg like trygg eller tryggere i jobbene sine nå, er tilsvarende andel for ansatte i privat sektor kun 70 prosent.

Konkurranse

Mest optimistiske i privat sektor er forøvrig arbeidstakere innenfor helse- og omsorgyrkene.

– Industri og transport er begge svært konkurranseutsatte næringer, hvor mye av virksomheten også er eksportrettet. Over tid har det vært en vedvarende og negativ fokusering på disse bransjene med et økende antall konkurser, oppsigelser og nedbemanninger på arbeidsplassen. Dette kan fort skape en selvforsterkende negativ effekt for resterende personell i disse bransjene som ennå ikke er personlig berørt av kostnadskutt, sier administrerende direktør Kristian Fæste i bemanningsselskapet Xtra personell.

Overrasket

Han er overrasket over det høye antallet utrygge IT-ansatte.

– IT har alltid vært en bransje hvor man blir fort utdatert hvis man ikke evner å fornye kompetansen sin. I forhold til finanskrisen er det nok kanskje om og gjøre å besitte riktig kompetanse, men hvis man gjør det så burde man sitte trygt. Vi opplever stor etterspørsel etter folk innen IT, særlig innenfor drift, support og utvikling, sier Fæste.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.