NYHETSBREV

Denne saksa er 3D-printet

I ett stykke: Denne saksa er 3D-printet ut i ett stykke, med ulike farger og med skruen sittende 
i gjengene­. Det eneste etterarbeidet var å stramme skruen. Saksa klippet papiret like godt som hvilken som helst «kjøpesaks».
I ett stykke: Denne saksa er 3D-printet ut i ett stykke, med ulike farger og med skruen sittende i gjengene­. Det eneste etterarbeidet var å stramme skruen. Saksa klippet papiret like godt som hvilken som helst «kjøpesaks». Bilde: Odd Richard Valmot
21. mars 2015 - 09:00

Andrew Bolwell har tittelen «Chief Disrupter». Sjefsoppbryter. Australieren med bosted i Palo Alto i Silicon Valley er noe midt mellom en strateg og en fremtidsforsker.

Han arbeider ved det HP kaller Chief Technology Office, som jobber tett med HP labs hvor vi finner alle forskerne.

Les også: Her bruker de 3D-printer for å lage titankomponenter til flyindustrien

Vil revolusjonere 3D-print

Forskerne hos HP har jobbet med å utvide print-teknologien i mange år. Neste år er den klar for markedet.

– Se på denne saksa, sier Bolwell, og pakker den opp fra bobleplast som om det var den rene julegaven. For oss ser det ut som en helt vanlig saks. Men det er det ikke.

– Denne har vi printet ut på noen få minutter. Det er raskt, men det er ikke det hele. Den er printet i ett stykke med skruen i gjengene når den kommer ut av printeren. Det eneste vi trenger å gjøre er å stramme til. Den er skarp også.

Vi henter frem et papir fra notatblokka for å teste påstanden. Og ja, den er faktisk veldig skarp.

Ifølge Bolwell er den nye printteknologien en sann etterfølger av HPs tradisjonelle blekkskrivere. Den legger på et stoff som binder og herder pulver som legges på i syltynne lag.

Hvert lag er 21 mikron, men fordi dette er en mekanisme som er hentet fra blekkskriverne, kan den legge på et sjikt ekstremt raskt.

Ifølge HP er den nye printteknologien deres minst ti ganger raskere enn konkurrentenes.

– Multi Jet Fusion, som teknologien kalles, legger på binderen med en hastighet på 300 millioner dråper i sekundet, og vi har individuell kontroll med hvert voxel, som er navnet på volumene vi adresserer. Tenk på voxler som piksler med en høydedimensjon. Teknologien gjør at vi også kan legge på pigment og gi produktet, eller deler av produktet, akkurat den fargen vi vil. Vi kan også variere materialegenskapene trinnløst fra en del av produktet til en annen. Prøv det med en annen teknologi du, smiler han.

Les også: Denne bilen er 3D-printet

Fornøyd med jobben: HPs «chief disrupter», Andrew Bolwell, viser en saks og en blokkfløyte som begge er 3D-printet på minutter.
Fornøyd med jobben: HPs «chief disrupter», Andrew Bolwell, viser en saks og en blokkfløyte som begge er 3D-printet på minutter.

Enormt marked

I fremtiden ønsker HP å kunne kontrollere overflateegenskapene enda bedre. De vil kunne printe med varierende grad av gjennomsiktighet, variere ledningsevnen i komponentene og ha enda bedre kontroll med elastisiteten.

De har også begynt å studere hvordan de i fremtiden kan printe med keramer og metall.

– Dette er ikke noe vi skal gjøre hver for seg. Vi vil kunne variere alt samtidig, sier Bolwell.

I dag brukes 3D-printere til å ta frem prototyper. HP ser for seg et større marked enn det. De ser for seg at slik teknologi kan overta en prosent av dagens produksjon av deler og komponenter. Blir den digitalisert, representerer det 100 milliarder dollar årlig.

– Jeg har stor tro på at dette er en teknologi som vil utfordre tradisjonell produksjon. Det er ikke bare at den er rask, den lager produkter med svært god kvalitet også. Vi har printet en ganske tynn kjetting i polymer som vi har klart å løfte nesten fem tonn med.

HP tror de kommer til å nå lenger med den nye teknologien om de åpner den opp for tredje­parter.

– Vi tror dette kommer til å bli sentralt i et nytt paradigmeskifte, og da trenger vi flere om bord enn bare oss. Jeg ser for meg stor innovasjon innen alt fra programvareutvikling, utvikling av materialer som kan brukes i printere og mye annet. Folk vil kunne gå til printbutikker og få fremstilt nye produktideer, sier Bolwell.

Les også:

Slik kan 3D-printing endre industrien for alltid

Her er kameraet som gjør at du kan se fisken før den biter på

Blir lyden bedre med superkabler til 180.000 kroner?

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.