KRAFT

Denne norske solcellelampen gir lys til snart 2 millioner mennesker

Kandidat fire til Norwegian Tech Award.

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
22. sep. 2015 - 13:44
Vis mer

Den kan settes på bordet, henges på en krok i taket, eller legges rundt halsen - avhengig om du trenger bordlys, taklys eller lys mens du gjør noe i mørket.

Praktisk på camping og i båt. For mennesker på flukt kan den utgjøre forskjellen på liv og død.

Det høres ut som en ren reklametekst, men hittil har FN skipet 230.000 eksemplarer av den norske solcelle-lampen Sunbell til flyktninger over hele verden. Selskapet Bright Products forventer å selge like mange lamper til FN kommende halvår.

Når dette året er omme vil vi ha lyst opp livene til over to millioner menesker, sier gründer Kristian Bye i lokalene til K8 Industridesign på Skøyen, hvor solcelle-lampene Sunbell og Turtle er designet.

Norsk teknologi snur markedet på hodet: Norsk teknologi snur markedet på hodet - nå skal de bygge gigantfabrikk

Nominert

Den ligner litt på en tekanne, eller en bjelle. Men inne i Sunbell skjuler det seg en kombinert taklampe, leselampe, lomme/nakkelykt og mobillader, alt etter hva behovet til brukeren er.

Lampen består av kjente tekniske komponenter: Standard solpanel, LED-lys, litiumjernfosfatfatteri og USB-lader, satt sammen på en måte som potensielt kan gi over en milliard mennesker, uten tilgang til strømnettet, stor nytteverdi.

For dette er Bright Products en av seks aktører som nominert til Norwegian Tech Awards 2015.

Teknisk Ukeblads teknologipris deles ut til en aktør som har funnet en god ingeniørmessig løsning eller gjennombrudd på et teknologisk eller samfunnsmessig problem (se faktaboks). Les om de som har vunnet prisen før Her er de tidligere vinnerne .

Bright Products har allerede fått en rekke prestisjefylte priser i inn- og utland. Likevel synes de det er ekstra stas å bli nominert til Norwegian Tech Award.

Vi har fått mange designpriser, derfor er det veldig gledelig å få teknologisk annerkjennelse. Utfordringen med å få teknologien til å operere optimalt har vært like stor som å få designet til å fungere. Det er lagt ned mye "smartness" i alt fra hardwaredesign på kretskort til programmering, sier medgründer Marius Andresen.

Norsk robot: Norsk robot løser en av de tyngste jobbene for bygningsarbeidere

Medgründer Marius Andresen holder en tilsynelatende enkel solcelle-lampe, men designet skjuler en rekke funksjoner. Eirik Helland Urke

Mange prototyper

Det begynte som en ide til designbiennalen Beyond Risør i 2009, hvor temaet var miljøvennlige lys. De neste årene utviklet Andresen, daglig leder i K8 Industridesign, flere prototyper av Sunbell, med økonomisk backing fra venner og familie.

Kristian Bye, tidligere styreleder i K8 Industridesign, var leder av Apt reklamebyrå da han hørte om Sunbell. I 2012 sa Bye opp jobben og gikk ned 6-700.000 i lønn for å satse fullt og helt på å få solcellelampen ut på verdensmarkedet.

Vi testet fem prototyper i Kenya, Bangladesh og Tanzania. Kom tilbake til Norge og redesignet mye av produktet. Byttet batteriteknologi, plugger og en mengde annet for å gjøre lampen mer robust og fornuftig for markedet, sier Bye.

Stavanger-selskapet Zaptec: Stavanger-selskapet Zaptec løser elbilenes ladeproblemer

Gjennombrudd

Gjennom The Norwegian Emergency Preparedness System (NOREPS) ble de invitert med til flyktningeleiren Dadaab i Kenya, hvor høyststående representanter fra FNs høykomissær for flyktninger (UNCHR) også var tilstede.

Her fikk flyktninger demonstrert hvordan solcelle-lampen kunne erstatte brannfarlige parafinlamper som forpester inneklimaet, gi kveldslys til skolebarn som ikke rekker å gjøre lekser før solen går ned, og gi foreldreløse barn trygghet om natten.

Det skjer store endringer i livet til folk som slipper å bruke to-tre timer på å få tak i parafin, eller på å finne et sted å lade mobilen, forklarer Bye.

Etter tre dagers demonstrasjon av solcelle-lampen kom gjennombruddet. UNCHR ble interessert.

En viktig faktor var måten Bright Products løste problemet med lav batterilevetid.

Les også: Elkem Solar varsler nytt soleventyr på Herøya

Lader i skyggen

Hovedkonkurrenten vår, som solgte solcellelamper til UNCHR den gang, hadde valgt en løsning hvor solpanelet var integrert i lampen, slik at du måtte sette hele enheten ute i solen for lading. Men sterk varme er oppskriften på å svekke batterikapasiteten. I tillegg kan noen stjele hele lampen mens den lader, sier Bye.

For å unngå varmeproblemet valgte K8 Industridesign å skille solpanelet fra selve batteri- og lampeenheten.

I panelet ligger en tre meter lang kabel som gjør at du kan feste solpanelet på taket eller veggen, mens selv lampen står beskyttet i skyggen, sier Bye.

I tillegg har selskapet patentert måten solcelle-enheten er utformet på.

Solcelle-disken er utformet med en integrert kabel, som man får tilgang til ved å vippe opp et deksel. Kabelen trekkes ut til riktig lengde, og måten dette er gjort på har vi tatt patent på i USA, sier Bye.

I fjor ble de første solcelle-lampene produsert ved en fabrikk i Thailand. I dag produserer Bright Products også ved en ny fabrikk i Kina, med en samlet produksjonskapasitet på 130.000 lamper i måneden.

Les også: Hvis alle skiftet til denne lyspæren, kunne verden stengt 100 store atomkraftverk

Her skjer det: Bright Products har laget utallige prototypevarianter av Sunbell her på verkstedet til K8 Industridesign på Skøyen. Flere prototyper er utprøvd i flyktningeleire. Eirik Helland Urke

Rask vekst

I fjor gikk selskapets regnskapstall  for første gang fra rødt til blått. Selskapet satt igjen med et årsresultat på 340.000 kroner i 2014, etter å ha investert rundt 8 millioner kroner i etableringen siden 2012.

Halvårsregnskapet for 2015 viser en omsetning på cirka 40 millioner kroner, og et resultat på rundt 4,5 millioner kroner. Vi blir ikke overrasket om omsetningen øker med ytterligere 20-40 millioner kroner før året er omme, sier Bye.

Mesteparten av omsetningen kom da Bright Products landet avtalen med FN.

Solcelle-ekspert Erik Stensrud Marstein ved Institutt for energiteknikk (IFE) mener Bright Products er en verdig kandidat til Norwegian Tech Award.

Les også: – Det sa «pling» da jeg så den. Den krana må vi bare ha

Totaliteten viktigst

Det finnes flere soldrevne lamper på markedet, du får kjøpt dem på Ikea. Men Bright Products har angrepet dette på en helhetlig og spennende måte. Det er totaliteten i det de har gjort som gjør dem til en flott kandidat, sier Marstein til Teknisk Ukeblad, og utdyper:

De har laget en enkel teknisk løsning av kjente komponenter og satt dem sammen i en tilsynelatende velfungerende enhet. Selskapet har sett en åpning i et av de mest utfordrende markedene, fått aksept og spredd produktet ut til en svært krevende kundegruppe i verdens fattigste strøk, hvor produktet gjør en ekstrem forskjell i livene til folk, sier Marstein, og legger til:

Det er godt å se teknologi bli brukt på denne måten.

Arbeidsledig sivilingeniør: Arbeidsledig sivilingeniør studerte i fire dager: Mistet all Nav-støtte

XXL og ByggmakkerSolcellelampen Turtle er en leselykt/trygghetslys for barn, med kortere batteritid.
XXL og ByggmakkerSolcellelampen Turtle er en leselykt/trygghetslys for barn, med kortere batteritid.

XXL og Byggmakker

Bright Products har langsiktige avtaler med FNs Utviklingsprogram (UNDP) og FNs Høykomissær for flyktninger (UNHCR). Førstnevnte utløpet i 2017, mens UNHCR utløper ved årsskiftet, med mulighet for inntil tolv måneders forlengelse.

Hvordan skal dere tjene penger etter at disse kontraktene løper ut?

Vi bruker alle krefter på å bygge en bærekraftig posisjon i det kommersielle markedet. Vekstraten i markedet for solcellelamper er på 100-300 prosent i året. Noen steder kjøper folk masse, mens andre land henger etter, sier Bye.

I Norge selges Bell hos XXL, Felleskjøpet og hos utvalgte Byggmakker, til en veiledende utsalgspris på rundt 600 kroner. Solcelle-lampen selges som et praktisk turprodukt for hytta, båten eller campinglivet.

Men de store markedene er i Afrika, Asia og Latin-Amerika.

Les også: Denne gjør alle lyspærer smarte

Millioner av Nokia-er

I Afrika er det like vanlig å ha mobil som i Norge og USA, selv om de ikke er koblet til strømnettet. Svært mange har for eksempel gamle Nokia-telefoner, som ikke krever stor ladekapasitet, sier Andresen.

Nå er selskapet i ferd med å utvikle nye solbaserte belysningskonsepter.

Drømmen for mange er å ha et elektrifisert hjem, men dette krever gjerne en uoppnåelig investeringssum. Vi jobber med et litt større belysningssystem, som inkluderer muligheten for nedbetaling over ett til to år, sier Bye.

Eierne flytter halve maskinparken: Eierne flytter halve maskinparken - resten kan bli starten på et norsk industrieventyr

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.