BYGG

Bruker gigant-støvsuger mot svevestøv

Ny metode for rengjøring av gater.

 Denne industristøvsugeren testes i Stockholm for å redusere mengden svevestøv.
Denne industristøvsugeren testes i Stockholm for å redusere mengden svevestøv. Bilde: Disab
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
7. mai 2013 - 10:21

17. mai nærmer seg, og det er tid for vårrengjøring av gater og veier.

I Stockholm testes en gigantisk vakuumstøvsuger for å redusere nivåene av svevestøv.

Støvsugeren er en lastebil som med en kraftig vakuumpumpe suger opp støv via et munnstykke i hele bilens bredde. Metoden skal være så effektiv at man til og med får med såkalte PM10 partikler, altså svevestøv med en diameter på 10 mikrometer.

Les også: Dette er galt med diesel-testene

Bruker ikke vann

En vanlig teknikk er å bruke vann for å binde støvet i forbindelse med gaterengjøring. Superstøvsugeren er levert av Disab, som er bedre kjent som produsent av mobile vakuumsugeaggregater.

– Den store forskjellen er at vi ikke bruker vann for å binde støvet, som våre konkurrenter gjør, forteller Ronny Lindbäck i Disab til Teknisk Ukeblad.

Maskinen er utstyrt med en vakuumpumpe med kapasitet på 7500 kubikkmeter luft i timen. På en 500 meter lang strekning, klarer bilen å suge opp 19,5 liter med partikler etter at gaten er blitt feid, ifølge Nyteknik.

– Når man rengjør med vann på tradisjonelt vis, så blir de fineste partiklene liggende igjen. De frigjøres igjen når asfalten tørker, sier han.

Produsenten mener at deres teknologi kan erstatte en rekke metoder for å binde støvet som brukes i byer i dag. Ulempen med flere av disse, er at de krever at asfalten er fuktig.

 Før og etter maskinen har passert.
Produsenten mener at deres teknologi kan erstatte en rekke metoder for å binde støvet som brukes i byer i dag. Ulempen med flere av disse, er at de krever at asfalten er fuktig. Før og etter maskinen har passert. Disab

Les også: – Gamle ovner må byttes ut

20 prosent renere

Det er imidlertid delte meninger om hvor effektiv teknikken virkelig er.

Mats Gustafsson, forsker ved Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, mener at metoden ikke gir gode nok resultater.

– I en studie utført i 2011 var det på sitt beste 20 prosent lavere partikkelnivåer i luften neste dag. Metoden deres må utvikles videre, sier Gustafsson til NyTeknik.

Han har derimot tro på å kombinere støvsugemetoden med andre metoder for å binde støvet.

Gustafsson har undersøkt ulike metoder for å rengjøre gater. I denne rapporten kommer det frem at enkelte maskiner faktisk kan bidra til økte konsentrasjoner av svevestøv i luften.

Bruker vanndamp i Oslo

I Oslo bruker ISS, en av de innleide entreprenørene, en liknende bil under vårrengjøringen. Forskjellen er at denne bruker litt vanndamp for å binde støvet fra gatene.

– Suget fra denne bilen er så sterkt at sjåføren lett kan ta med seg kumlokk, forteller Odd Bratteberg, pressekontakt i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Støvsugeren til ISS brukes under vårrengjøring av gatene i sentrum.

Les også:

Gardermoen varmes med kloakk  

Brenner så mye gass at det er synlig fra verdensrommet

Oslo har blant de verste ettermiddagsrushene i Europa  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.