INDUSTRI

Borten Moe støtter nettutbygging

OMVISNING: Olje- og energiminster Ola Borten Moe ble fredag vist rundt på Hafslunds fjernvarmeanlegg på Haraldrud av produksjonsdirektør John Petter Teigen. Borten Moe roste anlegget for sin satsing på fornybar energi og lovet samtidig sin fulle støtte til en større kraftutbygging i Norge.
OMVISNING: Olje- og energiminster Ola Borten Moe ble fredag vist rundt på Hafslunds fjernvarmeanlegg på Haraldrud av produksjonsdirektør John Petter Teigen. Borten Moe roste anlegget for sin satsing på fornybar energi og lovet samtidig sin fulle støtte til en større kraftutbygging i Norge. Bilde: Peder Qvale
Peder Qvale
9. des. 2011 - 12:25

– Jeg støtter Statnetts planer fullt ut. Det er avgjørende viktig at vi har nok kraft til å drive videre med kraftkrevende industri for å skape god kompetanse og arbeidsplasser, sier Borten Moe til Teknisk Ukeblad.

Mer enn målet

Ministeren var fredag til stede på Hafslunds fjernvarmeanlegg på Haraldrud for å snakke om regjeringens satsing på fjernvarmeutbygging. Enova hadde et mål om å levere 4 TWh fjernvarme i 2010, mens det totalt ble levert 4,9 TWh.

Smelter nabohjertene med fjernvarme

– Vi har hatt ambisiøse mål som vi overoppfyller. Dette tilsvarer en sparing på omtrent en halv milliard liter diesel. Det er åpenbart at man reduserer klimautslipp ved å erstatte fossilt med fornybart, sier Borten Moe.

Ny kjele

Hafslunds anlegg blir for tiden oppgradert for å produsere mer grønn energi.

Blant annet skal en eksisterende oljekjel på 20 MW skiftes ut i løpet av neste år til fordel for en kjel som produserer 56 MW gjennom fyring av trepulver. Trepulveret kommer fra trepellets som males opp, og deretter blåses inn i kjelen.

For å sikre forsyning av materialet bygges det en 20 meter høy pelletssilo i et nytt brenselbygg på sørsiden av anlegget. Det nye brenselet krever materialer, noe Borten Moe mener representerer en god mulighet for norsk industri.

– Dette er en stor mulighet for norsk skogbruk og vil gi nye arbeidsplasser. Skogen dekker en større del av klimaløsningen enn vi har vært vant med, sier han.

Olje- og energiministeren blir orientert om energisatsingen på Hafslunds anlegg på Haraldrud. Peder Qvale

Fornybart

Den nye kjelen skal etter planen være i drift i løpet av 2013. John Petter Teigen er direktør for produksjon på anlegget. Han sier det langsiktige målet er å kutte ut fossil brensel fullstendig.

– I fjor leverte vi 1,8 TWh. Vi har en målsetting om å komme opp mot 2 TWh. Fornybarandelen av dette skal samtidig gå opp og ambisjonen må være at vi kutter fossilt helt ut, sier han.

Virkningsgrad: 117 prosent!

Stor satsing

Totalt koster utbyggingen av Haraldrud-anlegget 200 millioner kroner, hvorav 40 millioner dekkes av Enova. Enova støttet for øvrig 38 anlegg i fjor med 176 millioner kroner, noe som til sammen gir 223 GWh fornybar fjernvarme.

Enova utelot 3 TWh-målet

Enova vil gi dobbel støtte

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Borten Moe er fast bestemt på at Enova skal fortsette satsingen framover.

– Vi får komme tilbake til hva rollen deres er til neste år. Men den blir stor og viktig, sier olje- og energiministeren til TU.

Må bruke fjernvarme på Astrup Fearnley

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.