KRAFT

Billig strøm betyr færre varmepumper

Vi er mindre interessert i å spare strøm når strømprisen er lav.

Styreformann i Norsk Varmepumpeforening – Novap, Gunnar Solem liker ikke at vi kjøper færre varmepumper, men ser et stort potensial i årene fremover.
Styreformann i Norsk Varmepumpeforening – Novap, Gunnar Solem liker ikke at vi kjøper færre varmepumper, men ser et stort potensial i årene fremover. Bilde: Colourbox
13. feb. 2014 - 17:59

Salget av varmepumper «lider» under lave strømpriser. Ingen ting får fart på salget som når media skriver om lav magasinfylling og høye strømpriser.

Slik er det ikke nå og da avtar interessen.

I toppåret 2010 ble det solgt 87.000 luft-til-luft-varmepumper. I fjor ble det solgt litt over 56.000.

– Vi skulle jo gjerne sett at flere anskaffet varmepumper, men samtidig kan vi konstatere at markedet er solid som likevel kan omsette så mange anlegg uten verken høye strømpriser eller insentiver, sier styreformann i Norsk Varmepumpeforening (Novap), Gunnar Solem.

Les også: Smartere varmepumper skal få ned strømregningen

Utskifting

Utskiftingen tyder på at varmepumpemarkedet nå begynner å bli modent.

20 prosent av markedet er nå salg til folk som oppgraderer til en ny og mer effektiv modell.

Hyttemarkedet utgjør også en økende andel av salget. Mange som trenger å ha varme på hytta for å forhindre frostskader, benytter varmepumpe for at ikke utgiftene til strøm skal bli for store.

Folk bruker også varmepumpeoppvarming med SMS-styring slik at hytta er varm når de kommer dit.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi tror opptil ti prosent av salget går til hytter, men det er et stort potensiale her. Det er over 400.000 hytter i Norge med innlagt strøm, sier Solem.

Les også: Solfangere danket ut varmepumpe i testhus

Vann skuffer

Hverken salget av luft-til-vann- eller vann-til-vann-varmepumper er noen trøst for bransjen. Dette er mer kostbare systemer, men som har mulighet til å ta seg av mye mer av husets oppvarmingsbehov.

Salget av luft-til-vann-varmepumper gikk ned til 2700 anlegg, en nedgang på 3 prosent. Av vann-til-vann-varmepumper ble det solgt 3000 anlegg, som også er en tilbakegang på 3 prosent.

– Innen 2020 skal det skiftes ut 60.000 oljefyrte anlegg, så her ligger det et veldig stort potensiale. Vi vil nok se at salget kommer til å øke når denne fristen nærmer seg. Dette handler jo ikke bare om påbud heller. Det viser seg at huset blir mer verdt og lettere å selge om det har et vannbasert varmepumpeanlegg i stedet for oljefyr. Den nye avgiften på 12 prosent på fyringsoljen vil også drive opp interessen. Her får man jo også 25.000 kroner i tilskudd. Slike anlegg er som å ha en seddelpresse i kjelleren, sier han.

Solem tror det vil komme en ny støtteordning over skatteseddelen. I praksis vil den bety 27.000 mindre i skatt og vil neppe bety noe mer enn hva Enovas ordning går ut på i dag. Det vil naturlig nok ikke bli anledning til å søke begge ordninger.

Les også: Denne pæra fortsetter å lyse ved strømbrudd

Krever energimåling

En betingelse for at Enova skal gi tilskudd til å skifte ut oljefyren er at det gjøres en energimåling i huset. Solem tror det er et fornuftig krav, fordi det vil gi folk et mye bedre innblikk i hvor mye de sparer på tiltaket.

Les også:

Så mye sparte de på å installere bergvarmepumpe  

Slik vil nettselskapene holde nettleia oppe i fremtiden

Krever kontroll av alle varmepumper  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.