INDUSTRI

100 år med gode ideer

NORGES VIKTIGSTE: Ingen kunstgjødsel, ingen Norsk Hydro.
NORGES VIKTIGSTE: Ingen kunstgjødsel, ingen Norsk Hydro. Bilde: Fredrik Drevon
Ragnhild Lunner
7. nov. 2011 - 07:33

Patentstyret

Patentstyret er en statlig etat under Nærings- og handelsdepartementet.

Patentstyret behandler søknader om patenter, varemerke- og designregistreringer.

Patentstyret lanserte i helgen boken "100 år med gode ideer" . Forfatter Hans Christian Erlandsen holdt foredrag om superideer og ikke fullt så supre ideer på Teknisk Museum.

Norges beste oppfinnelse

– Norsk Hydro ble etablert under et middagsselskap, forteller Erlandsen. Ingeniør Sam Eyde satt 13. februar 1903 ved siden av professor Kristian Birkeland, som lurte på hva ingeniører drev med om dagen?

– Eyde svarte at han trengte "det største lyn som kan skaffes ned til jorden", fordi han hadde masse vannkraft tilgjengelig og ville bruke den elektriske kraften til å utvinne nitrogenoksid fra luften og lage kunstgjødsel.

Birkeland svarte at det kunne han hjelpe til med, for han hadde jobbet med en elektrisk kanon som ville gi Eyde den kraften han trengte, skriver Erlandsen i boken.

Oppfinnelsen la grunnlaget for Norsk Hydros kunstgjødselfabrikker og ble nylig, i NRKs Nitimen, uoffisielt kåret til Norges viktigste oppfinnelse gjennom tidene.

IDÉRIK: Hans Christian Erlandsen har skrevet bok om norske oppfinnelser gjennom 100 år. FOTO: Fredrik Drevon.
IDÉRIK: Hans Christian Erlandsen har skrevet bok om norske oppfinnelser gjennom 100 år. Foto: Fredrik Drevon. Fredrik Drevon

Fotgjengerfanger og påhengsmotor

En av de første oppfinnelsene det ble søkt om patent på, var en automatisk fotgjengerfanger, som skulle plasseres foran på trikkene i byen. Teknikken gikk ut på å fange opp eventuelle myke trafikanter som måtte komme i trikkens vei, og vippe dem over til siden.

Ole Andreassen Aaslundeie emigrerte til USA da han var fem år gammel, og fant opp påhengsmotoren da han skulle krysse en sjø for å hente is til kjæresten, skriver Hans Christian Erlandsen. Hun ble senere Oles kone.

Viktig for samfunnet

Markeds- og informasjonsdirektør ved Patentstyret, Otto Scharff, forteller at de ville lage boken både for å få oversikt over institusjonens lange historie, samt synliggjøre betydningen de mener rettigheter har hatt for samfunnet og næringslivet – både historisk og faglig.

Scharff forteller om oppfinnelser som vi nordmenn liker å trekke frem som våre egne.

– Vi er stolte av ostehøvelen, men det er jo begrenset hvor mange land som bruker den oppfinnelsen, sier han.

– Da er jeg mer overrasket over at mange ikke er klare over at sprayboksen er en norsk oppfinnelse. Den er en av de mest kommersielt vellykkede norske oppfinnelsene, mener Scharff.

Han påpeker også at bindersen, som nordmenn ofte tar æren for, ikke er en norsk oppfinnelse.

GOD, GAMMEL: Nordmenn er stolte av ostehøvelen. Men den er ikke en kommersiell suksess. FOTO: Ragnhild Lunner.
GOD, GAMMEL: Nordmenn er stolte av ostehøvelen. Men den er ikke en kommersiell suksess. Foto: Ragnhild Lunner Ragnhild Lunner

Mye olje og gass

Patenstyret tar imot søknader for patenter, varemerker og design, og utfører en rekke informasjonstjenester.. De dekker alle tekniske fagområder, og alle patentene som er registrert ligger ute på nettsidene til institusjonen.

Otto Scharff forteller at søknadene gjenspeiler mye av næringsstrukturen i Norge.

– Det er ikke så mange biotech-søknader, Danmark er for eksempel store der. Men innenfor olje og gass er det en god del, forteller han.

Store i patenter

Advarer mot patentkrig

Ingeniørbragden til GE Vingmed

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.