10 millioner elbilstasjoner

10 millioner elbilstasjoner
KINESISK ELBIL: Den kinesiske BYD E6 er en av mange elbiler som står på utstilling under bilmessen i Detroit i disse dager. Kineserne har store planer, og skal sette opp 10 millioner ladestasjoner for elbiler innen 2020. Bilde: Per Erlien Dalløkken

Kina ønsker å bli mindre avhengige av import av fossil energi og har planer om å produsere en million elbiler årlig fra 2020.

Snart vil kineserne offentliggjøre planer om å bygge ut 10 millioner ladestasjoner for elbiler til 2020.

– Regjeringen jobber med en plan, og jeg tror den vil bli annonsert veldig, veldig snart, hvor de etterspør 10 millioner eller flere parkeringsplasser for elbiler innen ti år, sier Wang Dazong, president for Beijing Automotive Industry Holding Co (BAIC), ifølge BusinessGreen.

Støtter elbiler

Ifølge Dazong vil fem prosent av selskapets eget salg bestå av elbiler i 2020. Kinesiske kunder skal få prisavslag på rundt hundre tusen kroner på en slik bil. Regjeringen i Beijing er nemlig mer interessert i å støtte rene elbiler enn hybrid- og hydrogenbiler.

De japanske bilprodusentene Toyota, Honda og Nissan lanserte i går et kompaniskap med 10 energiselskaper om å utvikle hydrogenbiler, og bygge 100 hydrogenstasjoner innen 2015.

Les mer: Toyota skynder seg med hydrogen

Unngår sjeldne metaller

Toyota gir også signaler om at de vil bygge en ny type motor for elbiler og hybrider som ikke krever sjeldne jordmetaller. Kina er verdens ledende produsent av slike metaller, men kuttet sin eksport med 40 prosent sist sommer, noe som sendte sjokkbølger gjennom en rekke industrimiljøer.

– Ser man på et geopolitisk tema som mangel på sjeldne jordmetaller, kan det føre til utvikling av gode løsninger, sier Toyota-talsmann John Hanson til Bloomberg.

Mer fra bilmessen i Detroit:

– Vi elektrifiserer på Ford-måten

Volvo viste vrak

Prius i fire utgaver

Nok en elektrisk årets bil

Prius blir en kjernefamilie

Ny superhybrid fra Porsche

Viser fram elektrisk Ford Focus

Les mer om: