ROMFART

Indisk rakett på vei for nytt forsøk på månelanding

India skjøt fredag opp raketten som etter planen skal gi den første vellykkede landingen ved månens sørpol 23. august.

Chandrayaan-3, som betyr månefartøy på sanskrit, ble skutt opp klokken 11.05 norsk tid.
Chandrayaan-3, som betyr månefartøy på sanskrit, ble skutt opp klokken 11.05 norsk tid. Foto: Indian Space Research Organisation/AP/NTB
14. juli 2023 - 12:58

 Målet er å plassere en rover-robot på overflaten for å foreta undersøkelser. Raketten tok av fra romhavnen i delstaten Andhra Pradesh klokka 11.05 norsk tid fredag.

Indias romfartsorganisasjon (ISRO) fått sendt fartøy helt fram til månen før, men ikke lyktes med landingen. Klarer de det denne gangen, blir de det fjerde landet i verden som får gjort en kontrollert månelanding.

Romfartøyet Chandrayaan-3 kan også bli det første i historien som klarer å lande på månens sørpol. Området er spesielt interessant for både offentlige aktører og private romfartsselskaper fordi det finnes vann der. Dette kan muliggjøre en romstasjon en gang i framtida.

Månelandingen er planlagt til 23. august, og da skal den sekshjulede roveren holde seg i live i to uker.

– Rover-modulen har utstyr som vil bidra med forskningsdata om egenskapene og den kjemiske sammensetningen til jordsmonn og steiner, sier Dr. Jitendra Singh, juniorminister for forskning og teknologi.

Indias regjering har de siste årene satset stort på romfart, og de har også åpnet for private oppskytninger. I fjor ble Indias første privatbygde romrakett skutt opp.

Les også

Vestlandet: Våknet av jordskjelv

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.