KARRIERE

India tar tilbake ingeniørene

Smarte indiske hoder har lenge vært ettertraktet i vestlige selskaper. Nå velger mange av dem å flytte hjem igjen.

Bilde: Maria Amelie
21. mai 2012 - 14:02

 

 

– Når du har valget mellom å bli i USA eller flytte tilbake til hjemlandet velger jeg det siste. Mye har forandret seg i India de siste fem–seks årene. Økonomien er i vekst, innovasjons­tempoet er høyt og det er stor tilgang på talenter, sier Sumanta Nandy, it-ingeniør og tidligere manager i Microsoft.

Headhuntet

Nandy jobbet for Microsoft i India, og ble etter hvert hentet til hovedkontoret i Seattle.

Etter tre år i USA er han en av de 300 000 høyt utdannede indere som nå flytter tilbake til India.

Men i Nandys tilfelle ble det en omvei via Oslo. Hans internasjonale ledererfaring og tilknytning til India at han ble aktuell for en lederjobb hos det skandinaviske selskapet Software Innovation.

– Nandy tar over som leder for forskning og utvikling på vårt kontor i Bangalore. Han erstatter den tidligere lederen, norske Harald Bjune, sier Jørgen Solberg, konserndirektør for FoU i Software Innovation.

Les også: Vil sende norske studenter til Japan

Reversert hjerneflukt

Indernes migrasjonsmønster blir kalt «reverse brain drain», eller reversert hjerneflukt.

– Land som tidligere mistet mange spesialister til rike forskningsnasjoner som England, Canada og USA, får dem nå tilbake. Flere flytter til hjemlandet for å delta i den økonomiske veksten, utvikling av nye teknologier og forskning, sier Agnete Vabø, forskningsleder ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (Nifu).

Ifølge henne er den økonomiske krisen i USA og Europa en viktig årsak til at mange reiser hjem.

Krisen og høy arbeidsledighet fører til dårligere betingelser for forskning og teknologi.

Article2248_Image3689.png

Profesjon er viktigere

– Mange internasjonale selskaper har etablert seg i India og mange nye teknologier blir utvik­let i India. Det er i India det skjer. Bangalore er nesten som Silicon Valley på grunn av alle de internasjonale og indiske selskapene der, sier Nandy.

Forandring i tradisjoner og karrierevalg gjør at indiske ingeniører er mer ettertraktet i hjemlandet. Det å flytte hjem er heller ikke ensbetydende med et steg ned på karrierestigen.

– For fem–seks år siden ville indiske ingeniører bli managere, fordi en vellykket karriere var knyttet til tittelen manager og direktør. Nå er situasjonen annerledes. Jobber du som utvikler i mange år, blir det ikke sett på som at du stopper opp på karrierestigen, sier Abdul Kalam, senior teknisk arkitekt hos Software Innovation.

Profesjon og ekspertkunnskap spiller større rolle i India nå. Det er en av grunnene til at også Kalam flytter tilbake til Bangalore etter mange år som it-utvikler i utlandet.

India-ekspert: – Lær deg kulturen først!

Co-shoring samarbeid

Kalam sier at selv om han jobber med utvikling i India, spiller hans avgjørelser like stor rolle som avgjørelsene til kolleger på arbeidsstedet i Vesten.

– Hjemflyttede indiske ingeniører bidrar til mer samarbeid med vestlige selskaper på grunn av sin internasjonale arbeids- og kulturerfaring, sier Kalam.

Konserndirektør Solberg legger vekt også på at selskapet velger å jobbe på like vilkår i stedet for å outsource arbeidsoppgaver til India.

– Vi kaller dette «co-shoring», altså at vi samarbeider på hver vår kant. Det blir lange arbeidsdager i begge landene, men heldigvis er tidsforskjellen bare på noen timer. Hver morgen starter vi med en videokonferanse på kryss av kontinentene.

Når Nandy og Kalam besøker Norge, står både besøk av fjorder og teambuilding med deres nye norske kolleger på planen.

Les også:

- Norge bør fri til latino-ingeniører

Industriingeniørene tjente mest

Dette studiet gir ingeniørlønn etter to år

Høy utdanning lønner seg ikke alltid

– Ingeniører mangler ledertrening  

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.