OFFSHORE

IKT sparer overnattinger offshore

Oseberg fletsenter.
Oseberg fletsenter.Bilde: Norsk hydro

Bergen: Hydro oppgraderer Oseberg Øst-plattformen for å få ut mer olje.

Utvinningsgraden hittil har vært 28 prosent, mens målet er 32 prosent. Hydro planlegger en omfattende borekampanje for å få mer ut av reservoaret. Men samtdidg ønsker ikke selskapet å investere mer enn nødvendig.

Sengekapasiteten på plattformen er begrenset til 62 mann. Hydro ønsker ikke å bruke et støttefartøy for å huse den ekstra borebemanningen.

– Vi ønsker en fleksibel løsning som innebærer lavere risiko, men som samtidig kan gi døgnkontinuerlig boreaktivitet, sier boreingeniør Sturle Gaassand.

Trekantsamarbeid

Hydro valgte å bruke IT-teknologi. Det er opprette samhandlingsrom, operasjonsrom, både på plattform, hos boreserviceselskapet Baker Hughes og hos Hydro. Her kan geologer og geofysikere sammen med borepersonellet følge utviklingen i brønnene som bores fra time til time.

Maksimal bemanning for boreoperasjonen på plattformen er 36, dvs. 18 på og 18 av i en toskiftsordning. I tillegg til boringen inkluderer det håndtering av boreslam og borevæsker, setting av foringsrør og sementering. Alle operasjonene koordineres fra land.

Bedre HMS

– Vi forenkler logistikken ved å ha ferdigblandet borevæske på et fast forsyningsfartøy som ligger inntil plattformen. Dekksarealet på denne brukes til lager for utstyr til boreoperasjonen, forteller Gaassand. Borekaks reinjiseres i grunnen under plattformen.

– Ved å legge alle støttefunksjoner for boringen på land, kan vi få en bedre samordning av aktivitetene. Geologer, geofysikere og borespesialister er tilgjengelig, transportbehovet i helikopter redusreres og det er mindre behov for folk på plattformen. Alle viktige helse-, miljø- og sikkerhetsfaktorer blir bedre ivaretatt med denne løsningen, sier den unge boreingeniøren.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.