IT

IKT passerer fly i utslipp

TROSS ALT BEDRE ENN IKT: Internasjonal flybransje.
TROSS ALT BEDRE ENN IKT: Internasjonal flybransje. Bilde: Simen Håkonsen
Leif Hamnes
2. nov. 2010 - 13:35

Under felleskategorien «kommunikasjonssektoren» er karbonavtrykket til den globale IT, telekom- og mediesektoren nå kartlagt i en studie fra svenske KTH (Kungliga Tekniska Högskolan).

Svaret? Tre prosent av verdens klimautslipp skyldes moderne kommunikasjonsteknologi.

Passerer flysektoren

Tidligere undersøkelser, blant annet fra IKT-Norges grønn IT-prosjekt , har anslått at IKT-næringen står for 2,5 prosent av de globale klimagassutslippene, på nivå med direkte utslipp fra internasjonal luftfart.

Høsten 2007 anslo også den britiske miljøvernorganisasjonen Global Action Plan at de to næringene representerte like store utslipp:

Peker ut stort miljøsvin

I den svenske undersøkelsen er altså luftfarten nå passert, riktignok mest takket være at mediebransjen nå er innlemmet i undersøkelsen.

Talltriksing

Ifølge studien sto IT- og telekomsektoren i 2007 for 1,3 prosent av verdens totale klimautslipp, eller 620 megatonn CO 2-ekvivalenter. Medie- og underholdningsbransjen sto for 1,7 prosent, eller 820 megatonn CO 2-ekvivalenter.

Med «hele kommunikasjonsbransjen» har de svenske forskerne inkludert data, mobiltelefoni, fasttelefoni, TV, trykte medier samt andre medieprodukter (musikkspillere, digitalkameraer, spillkonsoller osv.), i tillegg til selve IT-infrastrukturen (nettverk og datasentre).

Klimaskurk med godt hjerte

Alt er imidlertid ikke helsvart, og det knyttes som kjent store håp til IKT som utslippsreduserende tiltak.

EU-systemet opererer eksempelvis med et besparingspotensial på hele 20 prosent , og det var lenge aktuelt å gjøre IKT-relaterte investeringer til en godkjent del av klimakvoteordningen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.