IKT

IKT-gap øker

Etter en gjennomgang av forslaget til statsbudsjettet og sammenliknet med tilsvarende tall for Danmark, kommer IKT-Norge fram til at vi taper terreng.

Norges IKT-innsats ligger på 143,44 NOK per innbygger. Til sammenligning er Danmarks tilsvarende innsats på 222,17 NOK per innbygger, går det fram av en analyse fra IKT-Norge. ( Se tabell i eget vedlegg.)

Mens den norske regjeringen justerer opp ambisjonsnivået på IKT-satsingen med store ord og visjoner, synker den reelle investeringen. På tre år har Norges IKT-innsats sunket med 14 kroner per innbygger.

I Danmark har investeringen i samme tidsrom blitt justert nesten 100 prosent opp!

- Det er skuffende at politiske løfter ikke synes i reelle midler, sier Per-Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge.

IKT-Norge forventet at Moderniseringsdepartementet ville befeste seg som det stor IKT-departementet. Foreningen finner derimot en IKT-minister med små midler til verktøykassa si.

- At Norge.no nå er skilt ut som egen budsjettpost, betyr ikke 11,2 millioner friske midler. Tvert i mot - midlene gikk i fjor via fylkesmannen i Sogn og Fjordane. Den reelle økning er derfor på om lag 2,5 millioner.

IKT-Norge mener at Meyer må ha midler i bakhånd i offentlige IT-driftsbudsjetter som ikke synliggjøres eksplisitt til denne satsingen i budsjettet.

Skal Moderniseringsministeren lykkes med sine mål, må det knallhard styring til med offentlige IT-driftsbudsjetter.

- Vi er meget spent på hvordan dette vil bli tatt imot i kommunene og det offentlige, sier Hoff. Omdisponeringen av eventuelle IT- driftsmidler burde ha vært synliggjort i statsbudsjettet, mener han.

- Modernisering av offentlig sektor er en hovedutfordring for Norge og vi håper inderlig at Meyer kan "trylle" frem ekstra midler for å lykkes med sine viktige og riktige visjoner.

IKT-Norge har sammenstilt samlede IKT-satsinger i statsbudsjettet og en historisk oppstilling og også sett på tilsvarende tall fra Danmark.

IKT-Norge konkluderer: "Det er tydeligvis deiligere å være norsk i Danmark!"

Se tabellen her.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.