KRAFT

Ikke realistisk med norsk thorium

Mona Strande
28. jan. 2008 - 14:22

Norges geologiske undersøkelse (NGU) har laget en egen betenkning om thoriumutvinning fra Fensfeltet, som thoriumutvalget har benyttet i sitt arbeid.

Denne publiseres ikke før thoriumutvalget legger frem sin rapport. Det skjer tidligst i midten av februar.

Les også:

Thorium-kraft løser ikke energikrise
Thorium kan løse kraftkrisen

Lite konsentrert

Ved å se på tidligere og ferske undersøkelser av mineralogien i Fensfeltet, har NGU funnet et problem ved norsk thorium: Det vil være vanskelig å lage et mineralkonsentrat med høyt thoriuminnhold.

NGU har benyttet mikroskopiske analyser for å finne ut i hvilke mineralfaser thorium sitter. Vanligst er thorium i fosfatmineralet monazitt, men det opptrer også i oksider og silikater, i tillegg til noen fluorkarbonat-mineraler.

– Thorium i Fensfeltet opptrer i flere mineralfaser, noe som gjør det vanskeligere å få tatt ut et konsentrat. I tillegg er kornstørrelsen nede i mikron-størrelse, noe som gjør det ekstra dyrt å lage et konsentrat, sier seniorforsker Arne Bjørlykke i NGU til TU.no.

– Ikke fra Norge

Det betyr at selv om det finnes mellom 100.000 og 200.000 tonn thorium i Fensfeltet, så vil det være økonomisk og teknisk vanskelig å utvinne store mengder thorium fra feltet.

– Vi vil ikke uttale oss om hvorvidt det er liv laget for en thoriumreaktor i Norge, men hvis det blir en økning i thoriumforbruk til kjernekraftverk så vil thorium komme fra andre kilder enn Norge, sier Bjørlykke.

I strandsand fra Australia, India og Brasil opptrer thorium i tungmineralet monazitt, og monazitten inneholder opptil 10-15 prosent thorium. Denne monazitten løser seg enkelt i svovelsyre slik at thoriumoksid kan felles ut.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Det vil være dyrere å utvinne norsk thorium fra karbonatitter enn å importere thorium fra utlandet, legger han til.

Mulighet som biprodukt

Han vil ikke avskrive muligheten for norsk thoriumutvinning, men sier at dersom det blir snakk om å hente ut noe fra Fensfeltet så vil thorium sannsynligvis ikke være hovedproduktet:

– Thorium vil sannsynligvis være et biprodukt i en annen prosess. Det er mange sjeldne jordartssedimenter i Fen, og finner man en økonomisk prosess for å utvinne disse kan det også bli aktuelt å ta ut thorium, sier Bjørlykke.

Han sier at thorium i dag brukes så lite at det største problemet er å bli kvitt thorium der det tas ut som et biprodukt fra andre prosesser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.