OLJE OG GASS

– Ikke aktuelt å kutte i oljeproduksjonen

Olje- og energidepartementets svar på OPEC-bønn.

Produserer: Oseberg Alfa og Oseberg D.
Produserer: Oseberg Alfa og Oseberg D. Bilde: Roald Ramsdal

– Et stabilt oljemarked med priser på et rimelig høyt nivå er viktig for både oljeproduserende og oljekonsumerende land. Det er ikke aktuelt å begrense norsk oljeproduksjon i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Ella Bye Mørland til NTB.

Oljeprisen er nå på sitt laveste nivå på over tre år. Bare de siste tre månedene har oljeprisen sunket med 26 prosent, og tidligere denne uken falt den til under 80 dollar fatet.

– Norge må bidra

Torsdag denne uka skal de tolv medlemmene i Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) møtes i Wien for å bestemme hvor stor oljeproduksjonen skal være framover.

Men den tiden er forbi da OPEC alene beslutter hvor mye olje som skal pumpes opp og dermed bestemmer oljeprisen, sier tidligere oljeminister i Qatar, Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah.

– OPEC alene kan ikke lenger kontrollere markedet. Denne gangen må også Russland, Norge og Mexico bidra. OPEC kan kutte, men tilførselen fra ikke-medlemmer vil øke, og hva vil dette gjøre med markedet, sier Attiyah til nyhetsbyrået  Bloomberg.

Spenning

OPEC-møtet følges med stor spenning av eksperter verden over.

– Alles øyne er rettet mot Wien og OPEC-møtet og hva medlemmene har tenkt å gjøre med den stadig fallende oljeprisen, sier Daniel Ang, som er en oljeanalytiker hos selskapet Phillip Futures i Singapore.

Men også blant ekspertene er det uenighet om hva OPEC vil bestemme seg for.

– Noen mener at det er sannsynlig at det blir kutt i oljeproduksjonen, men vi har motsatt syn og tror ikke dette vil skje, sier Ang. 

Støtte fra Stortinget

Olje- og energidepartementet får derimot støtte for sitt syn fra Stortinget.

– En slik beslutning må tas på selvstendig grunnlag, og ikke etter en oppfordring fra OPEC eller andre. Vi er ikke medlem av OPEC og bør ikke opptre som om vi er det, sier leder i energi- og miljøkomiteen, Ola Elvestuen (V).

– Det er ingen grunn til å endre politikk og bremse oljeproduksjonen nå, sier Elvestuen til NTB.

– Men vi bør ha en diskusjon om oljeproduksjon i spesielt sårbare områder, føyer han til.

OPEC-strid

Også innad i OPEC er det strid om hvorvidt oljeproduksjonen bør bremses for å stagge fallet i prisene.

Venezuela og Ecuador har sammen med Iran slått et slag for å dempe takten. Imidlertid er landene rundt Persiabukta, med Saudi-Arabia i front, redde for å miste markedsandeler og er derfor uenige i denne politikken.

Les også:

Derfor vil de lage «garasjer» på havbunnen

Australsk øy kan avgjøre fordelingen av Sverdrup-milliardene

Dette oppholdsrommet er et av de beste på sokkelen  

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.