ENERGI

Ikea vil inn i flytende havvind i Norge

Ikeas investeringsselskap Ingka og japansk energigigant vil satse på flytende havvind med Odfjell Oceanwind.

Ingka Investments står for 90 prosent av Ikeas butikkomsetning. Nå vil de satse på flytende havvind i Norge, sammen med Odfjell Oceanwind og Source Galileo.
Ingka Investments står for 90 prosent av Ikeas butikkomsetning. Nå vil de satse på flytende havvind i Norge, sammen med Odfjell Oceanwind og Source Galileo. Bilde: Stein Jarle Olsen
3. aug. 2023 - 08:25

Ikeas investeringsselskap Ingka Investments og den japanske energigiganten Kansai Electric Power Company kaster seg inn i konkurransen om flytende havvind på Utsira Nord.

De går nå inn i det UtsiraVIND-konsortiet med norske Odfjell Oceanwind og investeringsselskapet Source Galileo.

Ingka Investments er Ikeas investeringsarm. Morselskapet Ingka Group er basert i Nederland, og eier og driver Ikeas salgskanaler. De har 379 Ikea-butikker i 31 land og står for 90 prosent av Ikeas butikkomsetning.

Japansk energikjempe kaster blikket mot Norge

Ingka har allerede erfaring fra havvind, men dette blir det første fullskala prosjektet innen flytende havvind. 

Det grønne området i havet indikerer hvor havvindparken Utsira Nord skal plasseres. <i>Illustrasjon:  Kartverket</i>
Det grønne området i havet indikerer hvor havvindparken Utsira Nord skal plasseres. Illustrasjon:  Kartverket

 – Dette partnerskapet er et ytterligere skritt for å utvide investeringsaktivitetene våre for å redusere klimafotavtrykk langt utover detaljhandelsforbruket vårt, og inn i Ikeas verdikjede. Vi ser frem til å jobbe tett med våre Utsira-partnere for å gi et betydelig bidrag til den norske regjeringens mål for fornybar energi, skriver Frederik de Jong i Ingka Investments i en pressemelding sendt ut av Odfjell.

I likhet med Norge har også Japan store havdyp, og er avhengig av flytende havvind. Kansai er Japans ledende energiselskap, og styrer også strømnett som betjener 13 millioner japanere.

– Kansai har lenge hatt et øye for norsk teknologi innen flytende havvind, og dette partnerskapet er ideelt for å ta med kunnskap og erfaring tilbake til det japanske markedet. Vi er glade for å ta del i UtsiraVIND og ser frem til å delta aktivt i prosjektet ved å sende våre ingeniører til Norge, sier visepresident i Kansai, Mikio Matsumura, i pressemeldingen. 

Vil bruke Odfjell Oceanwinds teknologi

De fire partnerne ønsker å bruke Odfjell Oceanwinds teknologi.

– Konsortiet er nå ideelt posisjonert til å levere en svært god søknad på Utsira Nord. Den operasjonelle kompetansen og finansielle styrken til Kansai og Ingka vil hjelpe oss med å akselerere oppnåelsen av flytende havvind i Norge, sier Per Lund, Administrerende Direktør i Odfjell Oceanwind.

Utsira Nord er åpnet for flytende havvind, og fristen for å søke på er 1. september. 12 konsortier har meldt interesse, og vil bli vurdert etter kvalitative kriterier som innovasjon og teknologiutvikling.

Bildet viser norske spesialskip i forbindelse med installasjonen av Frankrikes første flytende vindpark. Solstad-fartøyet Normand Installer sørget for å legge kabler etter at turbinene hadde blitt satt på plass.
Les også

Norsk kompetanse kan bli ledende i fremtidens flytende havvindnæring

 

  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.