T2

IFA: De heteste trendene

Dag Yngve Dahle
9. sep. 2009 - 21:59

BERLIN: Vi har berørt det lille som er igjen av Berlin-muren. Vi har spasert under Brandenburger Tor. Vi har løpt liksom-redd forbi Checkpoint Charlie-bua.

Vi har sett heisekranene fylle den tidligere forbudte sonen med bygninger i stål og glass.

Vi har i hurtigfilm sett den ene internasjonale butikkjeden etter den andre leie seg inn langs handlegatene i byen. Og vi har sett turistene myldre inn i byen som kredittkortkåte maur.

BILDESERIE: Lyden av IFA

IFA: Philips tilbyr 3D-TV i 21:9-format. (Foto: Dag Yngve Dahle).

Snakkis

Men vi har ikke sett de utrolige scenene fra 1989 da jublende tyskere slo seg gjennom den forhatte muren. Det har vi kun sett på TV.

Med den kommende 3D-teknologien vil TV-opplevelsen være mye nærmere virkeligheten enn med vanlig 2D-TV. 3D-TV var nemlig årets snakkis på IFA-messa i byen som i 28 år var delt av en mur.

De toneangivende TV-produsentene presenterte 3D-TV-løsninger på messa, og kvaliteten var til å gjøre i buksa av.

I positiv forstand.

Vi har sett et par 3D-filmer før, blant annet Hitchcocks "Dial M For Murder". Dagens teknologi er 47 ganger bedre enn det vi har fått servert tidligere.

Vi gleder oss til den dagen noen lager en spillefilm i 3D om murens fall. Da kan vi ane mursteinene falle fra muren og forbi ørene våre.

Vi kan se sleggene suse mot muren ti centimeter fra hårtustene våre. Og vi kan beskue løs piggtråd svaie så nært innpå øyeeplene at vi er nødt til å rygge bakover.

I full HD.

BILDESERIE: TV-nyhetene

IFA: Miljøkappløpet fortsetter med full styrke. (Foto: Dag Yngve Dahle)

Brett

3D-TV kan sies å være den eneste store nyheten på årets IFA-messe. LED-TV er ikke lenger en nyhet. OLED er fortsatt ikke tilstrekkelig utviklet. Og Internett-innhold på TV er ikke lenger en nyhet.

Men vi ble presentert for andre trender i noe mindre skala. Miljøtrenden - der selskapene skryter av hvor lite produksjonen belaster miljøet - er fortsatt gjeldende.

En annen trend er lesebrett eller tablet-PC-ene. Toshiba klasket til med Toshiba kom Apple i forkjøpet , en portabel medieterminal som viser det meste - også digitale bøker - og som i tillegg kan brukes som universalfjernkontroll.

Mange spår at også Apple kommer med en liknende sak om kort tid.

TV uten ramme

IFA: Elektronikkgigantene forsøker å treffe forbrukernes ønsker. (Foto: Dag Yngve Dahle)

Færre piksler

Bedre laptopbatterier er en annen trend. Samsung lanserte en serie mini-PC-er som de lover skal ha Lover 11 timers batteritid

Selv om batteritida er noe kortere enn det, er dette ikke fantasi. Asus og flere andre aktører har i år kommet med netbook-er med over seks timers batteritid.

Ellers ser megapikselracet nå ut til å gå mot slutten. Kameraprodusentene tør nå å lansere kameraer uten å øke megapikselraten (noe vi vet ikke alltid gir bedre bilder).

Canon, en av kameramarkedets giganter, gikk ned fra 14,7 til 10 megapiksler da de lanserte kameraet G11.

Såkalte pancakeobjektiver er en begynnende kameratrend. Panasonic slapp pancakeobjektivet Lumix G20 til sin nye G-serie.

Olympus tilbyr også et slikt flatt objektiv. Vi venter spent på når Canon og Nikon følger etter.

Panasonic varsler 3D