IT

– I strid med regjeringens krav

Trond Gram
5. feb. 2010 - 10:38

Tidligere denne uken fikk nærmere 60 forskere og sivilingeniører i Telenor beskjed om at de er overtallige. Ansatte i den berørte forsknings- og utviklingsavdelingen, GBDR, på Fornebu og i Trondheim ble informert mandag ettermiddag.

Les også: Kutter utviklingsavdelingen

Det får SV-politiker Alf Holmelid til å reagere.

Bør satse på FoU

– Det er utrolig at de så til de grader gjør noe stikk i strid med krav i eierskapsmeldingen, sier Holmelid, som sitter i næringskomiteen, men selv er sivilingeniør med bakgrunn fra forskning.

– Statlige bedrifter skal satse på FoU og teknologi og jeg har et klart inntrykk av at FoU-aktivitet nedprioriteres i Telenor, legger han til.

NITO i Telenor frykter at nedskaleringen av forskningsvirksomheten i Telenor kan medføre at selskapet vil miste de fortrinn som er etablert over tid gjennom å være et innovativt teknologisk senter.

Stille i kø

– Konsekvensen er at man i fremtiden må stille i kø med andre aktører for å kjøpe A4-teknologikunnskap i markedet, sier Harald Stavn, konserntillitsvalgt for NITO i Telenor, i en melding.

Holmelid mener næringslivet har et eget ansvar for å øke FoU i Norge og viser til at norsk næringsliv finansierer forskning langt under gjennomsnittet i OECD-landene, som det er naturlig å sammenligne oss med.

– Vi er et samfunn som er avhengig av teknologiutvikling, og har et næringsliv med et høyt kostnadsnivå. Da er det viktig at i alle fall statlige bedrifter tar et større ansvar for forskning.

Stille krav

Forskning omtales under et eget avsnitt i eierskapsmeldingen for statlig eide bedrifter, som kom i 2006. Der står det blant annet at det skal satses offensivt på forskning og utvikling og regjeringen «forventer at selskapene [som staten eier eller er medeier i] har en bevisst holdning til egen FoU-virksomhet».

– Det kommer en ny eierskapsmelding i løpet av denne perioden, i den er det naturlig å stille strengere krav til FoU i de statlig eide bedriftene, mener Holmelid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.