I mai stopper Statoil Melkøya

Skal overhale LNG-anlegget.

I mai stopper Statoil Melkøya
Produksjonen ved LNG-anlegget på Melkøya blir stengt i over en måned under den planlagte revisjonsstansen. Bilde: Øyvind Hagen

Etter planen stenger Hammerfest LNG produksjonen i hele mai. Revisjonsstansen er planlagt utført i perioden 2. mai til 9. juni.

Hele produksjonsanlegget skal fylles med flytende nitrogen for å tømme det for naturgass.

Jobben er Nord-Norges største vedlikeholds- og modifikasjonsoppdrag, ifølge interesseorganisasjonen Petro Arctic.

Gigapikselbilde: Zoom inn og se alle detaljer i Hammerfest

Full overhaling

Ved Statoils LNG-anlegg skal det utføres omtrent 135.000 arbeidstimer i forbindelse med revisjonsstansen, og før dette blir det klargjort rundt 1000 overnattingsplasser i Hammerfest.

– Arbeid som skal utføres er blant annet overhaling av en lastearm, overhale/skifte 200 ventiler, rengjøre deler av sjøvannsystem, skifte fakkeltipper, vedlikehold av høyspenttavler, rengjøring av sjøvannsvekslere og overhaling av pumper. I tillegg skal det kjøres en rekke tester, forklarer  Ørjan Heradstveit, pressekontakt i Statoil i en epost.

Før revisjonsstansen blir produksjonsanlegget, med unntak av lagertankene tømt for naturgass.

Les også: Statoil bruker fjernstyrte helikoptre for å inspisere fakler

Satte rekord

Melkøya er verdens nordligste og Europas første eksportanlegg for LNG. Ved anlegget blir gassen fra Snøhvit-feltet gjort flytende ved nedkjøling til minus 163 grader celsius, slik at den kan eksporteres med skip.

Tidligere i år satte LNG-anlegget ny rekord, med 185 dager med full produksjon uten driftsavbrudd. Første halvdel av 2013 var imidlertid preget av en lang driftsstans ved anlegget.

Rett etter at rekorden var satt, måtte imidlertid anlegget LNG-produksjonen stoppet etter lekkasje på Melkøya etter en lekkasje.

Les også:

Slik kan Barentshavet se ut i 2030

Oljebransjen: – Liten forskjell på Nordsjøen og Barentshavet

Ekspert mener verdens største gassfelt til havs kan bli liggende urørt