NYHETSBREV

I dag skrur Telenor på sitt nye supernett

Men foreløpig kan de færreste få 4G+.

Bilde: Skjermdump
9. apr. 2015 - 15:19

Netcom var først. Nærmest som vanlig. Men når Telenor får opp dampen er trøkket enormt.

I dag skrur den norske telegiganten på det de kaller «4G+» i over 200 kommuner.

LTE A

Det betyr at kunden her kan oppleve nedlastingshastigheter på opptil 300 Mbit/s. I hvert fall i teorien. Og om de har en telefon som støtter 4G+, eller LTE A eller Carrier Aggregation som det heter på fagspråket.

Det er det rundt 20 000 som allerede har og det tallet vil øke til rundt 300.000 i løpet av året, litt avhengig av om neste iPhone vil få støtte for teknologien.

– De som har en telefon med støtte for 4G+ vil få full hastighet inntil videre. Hvor stor den blir vil selvfølgelig avhenge av hvordan frekvensene som benyttes er belastet, men økningen vil nok oppleves som veldig stor. Hvor store hastigheter vi vil tilby på sikt er noe vi vil vurdere, men det ligger nok i kortene at vi vil øke folks maksimalhastighet fra det den er i dag, sier leder for Telenors mobildivisjon, Bjørn Ivar Moen.

Les også: Mann saksøkte Telenor etter å ha fått basestasjon som nabo - tapte

Rask utbygging

Selv om over to hundre kommuner får 4G+ i dag vil antallet øke til over 260 før sommeren. I løpet av neste år skal det aller meste av nettverket være oppgradert til 4G+.

Telenor har også fått fart på 4G-utbyggingen og i løpet av inneværende år lover de 95 prosent befolkningsdekning.

– De nyeste basestasjonene i 4G-nettet har vært forberedt for 4G+, så her har det stort sett dreid seg om å trykke på knappen. I de litt eldre stasjonen må vi bytte hovedkort, sier dekningsdirektør i Telenor Norge, Bjørn Amundsen.

Han peker på at de kommer til å rulle ut den nye tjenesten raskt i Nord-Norge. Der har de allerede svært god 4G-dekning og folk nordpå skal få nyte godt av enda raskere nett.

Les også: Telenor vil gjøre det mye billigere å roame i utlandet

Den lille plussen: Er du heldig, har ny telefon og bor på riktig sted kan du ta en titt og se om det har dukket opp et lite plusstegn etter 4G på skjermen.
Den lille plussen: Er du heldig, har ny telefon og bor på riktig sted kan du ta en titt og se om det har dukket opp et lite plusstegn etter 4G på skjermen.

Tre frekvenser

Telenor har 4G i tre ulike frekvensbånd. Det øverste på 2,6 GHz, som har kort rekkevidde, men derfor høy kapasitet innen et lite område, benyttes i ti av de største byene.

1,8 GHz blir stort sett benyttet til 4G, men her henger det litt 2G igjen, spesielt i Oslo. Etter at 17. mai er avviklet skal 1,8 GHz tas i bruk som et rent 4G-bånd.

I begge disse båndene har Telenor et spektrum på 20 MHz, og når de spleises sammen kan det altså gi opptil 300 Mbit/s.

Om 1,8 GHz-frekvensen spleises sammen med den langtrekkende 800 MHz-frekvensen synker makshastigheten til 225 Mbit/s fordi Telenor bare disponerer 10 MHz i den laveste frekvensen.

I dagens utgave av 4G+ kan det bare spleises to frekvenser, men det kommer nok en teknisk oppgradering i fremtiden. Sannsynligvis om et års til.

Da vil alle tre frekvensene kunne spleises og kan gi enda større hastighet.

Les også: Ericsson: Slik skal 5G endre verden

Gratulerer med plussdagen: teknologidirektør Magnus Zetterberg og leder for Telenors mobildivisjon, Bjørn Ivar Moen i Telenor Norge har en god dag på jobben. I dag skrur de på superfart i over 200 kommuner.
Gratulerer med plussdagen: teknologidirektør Magnus Zetterberg og leder for Telenors mobildivisjon, Bjørn Ivar Moen i Telenor Norge har en god dag på jobben. I dag skrur de på superfart i over 200 kommuner.

Vil ha mer data

Telenor opplever en enorm vekst i kundenes databruk, og det slår ut i regnskapet. I fjor steg omsetningen i Norge med en milliard kroner.

 I påsken var trafikken i mobilnettet oppe i tusen terabyte i uka med en topp på langfredag på 169 TB. Det er 65 prosent mer enn i påsken i fjor.

–  Det er all grunn til å tro at denne trenden fortsetter og det betyr at vi må fortsette å bygge ut og oppgradere mobilnettet, sier Moen.

VoLTE

Telenor har lovet at kundene skal få tilgang til VoLTE i løpet av året.

Det vil si at tale kan overføres over 4G og ikke bli henvist nedover til 3G og 2G som i dag.

— Vi kommer til å gå ut med et tilbud til 500 kunder om å teste ut VoLTE i sommer. Det vil gjelde kunder som har Samsungs Galaxy S5 eller S6 og Sonys Z3-telefoner, sier teknologidirektør i Telenor Norge, Magnus Zetterberg.

Les også:

Telenors nye supersatellitt skal levere 9 Gbit/sek

Denne mobiloperatøren klarer å skvise flest kroner ut av hver kunde

Telenor har spesialdesignet en smarttelefon til 385 kroner  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.