OLJE OG GASS

I dag seiler Goliat fra Korea

Blir på sjøen i to måneder.

Det enorme løfteskipet Dockwise Vanguard, som er lastet med Goliat-flyteren, forlater lørdag 14. februar Ulsan i Sør-Korea og setter kursen mot Hammerfest.
Det enorme løfteskipet Dockwise Vanguard, som er lastet med Goliat-flyteren, forlater lørdag 14. februar Ulsan i Sør-Korea og setter kursen mot Hammerfest. Bilde: Eni Norge/News On Request
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
13. feb. 2015 - 16:19

Det enorme løfteskipet Dockwise Vanguard som er lastet med Goliat-flyteren forlot lørdagen Ulsan i Sør-Korea og satte kursen mot Hammerfest.

– Goliat går fra Korea i løpet av denne lørdagen, sa Andreas Wulff, kommunikasjonssjef i Eni Norge til Teknisk Ukeblad.

Nylig ble flyteren lastet om bord på Her står Goliat-plattformen på verdens største løfteskip Dockwise Vanguard. Se video av skipet nederst i artikkelen.

Se bildene: Her står Goliat-plattformen på verdens største løfteskip

Verdens største

Goliat-flyteren er verdens største runde FPSO (flytende produksjons-, lagrings- og losseenhet). Kjempen veier 64.000 tonn, er 107 meter i diameter og 75 meter høy.

Prosjektet har vært langt fra problemfritt for Eni Norge, med flere forsinkelser og store kostnadsoverskridelser. Etter den opprinnelige planen skulle flyteren ha seilt fra Hyundai-verftet for lenge siden, planlagt produksjonsstart var da satt til fjerde kvartal i 2013.

Men nå tar altså prosjektet et stort skritt videre.

– Dette er en viktig milepæl i prosjektet og vi går inn i siste del av utbyggingsfasen. Når gjenstår transporten og oppkobling ute på feltet. Vi ser frem til å få plattformen til Hammerfest og gjøre de siste forberedelsene før ankomst på feltet, sier Wulff.

Les også: Derfor sprekker Goliat med minst 15 milliarder

I Norge i april

Noe arbeid vil bli gjort på flyteren mens den er på vei til Norge.

– Det vil være noe arbeid underveis. Det er snakk om mindre arbeid som man kan gjøre om bord under transporten, sier han.

Reisen til Hammerfest vil ta omtrent 60 dager, ifølge en melding fra Eni Norge.

– Vi regner med å være framme i Hammerfest tidlig i april, sier Wulff til Teknisk Ukeblad.

Kort opphold i Hammerfest

I Hammerfest får plattformen et kort opphold for å gjøre den klar til drift, ifølge meldingen fra selskapet. Etter det skal den taues 80 kilometer ut til feltet i Barentshavet.

Der skal Goliat-flyteren forankres med 14 ankerliner og kobles til den elektriske kabelen fra land og kobles til stigerørene ned til havbunnsutstyret. Dette består blant annet av åtte brønnrammer med til sammen 22 brønner.

Planen er å starte produksjonen fra plattformen denne sommeren, ifølge meldingen. Det blir da det første oljefeltet som settes i produksjon i Barentshavet.

Les flere nyheter om Goliat.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.