OLJE OG GASS

I dag er det lukket Utsira-høring på Stortinget

Krfs Kjell Ingolf Ropstad kommer ikke inn.

 Utsirahøyden er igjen et hett tema på Stortinget. I dag er det lukket høring.
Utsirahøyden er igjen et hett tema på Stortinget. I dag er det lukket høring. Bilde: ABB
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
12. mai 2014 - 11:30

Elektrifiseringsdebatten har for fullt blusset opp igjen på Stortinget. Det har ført til at det i dag blir holdt en lukket høring om temaet.

Etter hva Teknisk Ukeblad kjenner til, skal det være operatørene for de forskjellige feltene på Utsirahøyden som er på høringen – samt norske oljemyndigheter og energi- og miljøkomiteen.

Høringen skal etter planen gi komiteen mer kjøtt på beinet for hvilket underlagsmateriale oljeselskapene har brukt i sine vurderinger på Utsirahøyden.

Les også: Øker kostnaden på elektrifisering fra 6,5 til 13,2 milliarder

– Kan bli mer opplyst

Blant dem som ikke får være med på høringen, er Kristelig Folkepartis Kjell Ingolf Ropstad, som har engasjert seg i saken siden han selv satt i komiteen.

Bakgrunnen for at han ikke får være med nå, er at han denne perioden har tilhold i justiskomiteen.

Men Ropstad er likevel ikke skuffet over at høringen går bak lukkede dører.

– Det er kanskje ikke helt vanlig at det gjøres slik, men det kan bidra til at komiteen blir mer opplyst enn før, sier Ropstad til Teknisk Ukeblad.

Les også: Ny rapport: Utsira kan elektrifiseres for bare 40 kroner per tonn CO2

Kjell Ingolf Ropstad kommer ikke inn på dagens høring, siden han ikke lenger er med i energi- og miljøkomiteen. Her er han i samtale med olje- og energiminister Tord Lien.
Kjell Ingolf Ropstad kommer ikke inn på dagens høring, siden han ikke lenger er med i energi- og miljøkomiteen. Her er han i samtale med olje- og energiminister Tord Lien.

Ønsker mer i lukket rom

Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland sier i dagens utgave av Dagens Næringsliv at de håper å få underlagstallene fra selskapene.

– Grunnen til at vi ønsker denne høringen er at vi vil at aktørene skal kunne fortelle oss noe mer enn det de kunne i det åpne rom, sier Aasland til DN.

Omstridt prislapp

Da Statoil kom med sitt konseptvalg for Johan Sverdrup – som ville være avgjørende for hvorvidt det blir fullelektrifisering eller ikke på Utsirahøyden – ble det klart at man i første fase kun går for å elektrifisere Johan Sverdrup.

Det skal være flere forskjellige årsaker til at det er slik, blant annet fordi det har vært uenigheter mellom de forskjellige partnerne i partnerskapene, samt prislappen for hele elektrifiseringen, som har vært et svært omstridt element i det offentlige ordskiftet.

Regjeringen, med olje- og energiminister Tord Lien i førersetet, har i stor grad godtatt oljeselskapenes forklaring.

Les også: – Man skal ikke elektrifisere for enhver pris  

Frykter tap på 20 milliarder kroner

Men på Stortinget har ikke tilliten til selskapenes vurderinger blitt tatt for like god fisk, og signalene har vært at både Arbeiderpartiet, SV, Kristelig folkeparti og Venstre vil stemme imot en plan for utbygging og drift (PUD) av Johan Sverdrup, som ikke inkluderer elektrifisering av de andre utbyggingene.

Det kan bety at Stortinget kan ende opp med ikke å godta utbyggingsplanen for ett av de aller største industriprosjektene i Norge på lang tid.

Statoil selv har ved flere anledninger holdt frem at det er for sent å endre på konseptvalget, og at dersom planen ikke går igjennom Stortinget kan man forvente ett års utsettelse, og et tap i nåverdi på 20 milliarder kroner.

Les også:

Her er Tord Liens forklaring på at Utsira-prisen gikk fra 9 til 16 mrd. på ett år

Slik blir den største utbyggingen i Nordsjøen siden 1980-tallet

Stortinget forlanger å få Tord Liens hemmeligholdte dokument om Utsirahøyden  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.