FORSVAR

I dag er det 80 år siden invasjonen av Norge. Det forbigås i stillhet

Skjærtorsdag er det 80 år siden Norge ble invadert av Tyskland, men det blir ingen offentlige markeringer av dagen.

Kanonene Josva, Moses og Aron på Oscarsborg festning.
Kanonene Josva, Moses og Aron på Oscarsborg festning. Foto: NTB Scanpix
9. apr. 2020 - 08:16

Ved 75-årsmarkeringen for invasjonen i 2015 var daværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen på Oscarsborg festning i Oslofjorden, der det tyske krigsskipet Blücher ble senket 9. april 1940. Slik blir det ikke i år.

– I utgangspunktet var det ikke planlagt noen markering på dagen, siden den faller på skjærtorsdag. Men vi vet ikke om det blir noe senere heller. Det avhenger av om myndighetene tillater det, sier markedssjef Gry Larsson ved festningen.

Oscarsborg, som ligger ved Drøbak, er kanskje det mest omtalte stedet i fortellingen om invasjonen av Norge. Natt til 9. april fikk de Blücher i sikte. Oberst Birger Eriksen valgte å åpne ild, senket skipet og sørget med det for en forsinkelse i de tyske invasjonsplanene som antakelig var nok til at kongen og regjeringen kom seg i sikkerhet.

Bilister i de store byene må belage seg på mer kø i årene som kommer, ifølge forskere.
Les også

Forskere: Venter stor økning i biltrafikken i byområdene

Ingen markering av de alliertes første seier

Senkingen av Blücher var viktig i begynnelsen av invasjonen, men utover våren 1940 ble kampen om Narvik et enda viktigere symbol internasjonalt. De hardeste kampene på norsk jord ble utkjempet her, og en av de alliertes første seiere i hele krigen kom 28. mai, da norske og franske styrker lyktes i å gjenerobre byen fra tyskerne.

Men markeringen av gjenerobringen er avlyst.

– Vi står i en alvorlig situasjon, og det er viktig at vi alle tar del i dugnaden for å forhindre spredningen av koronaviruset. Vi ser oss derfor dessverre nødt til å kansellere markeringen 28. mai i sin planlagte form, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i en pressemelding.

Også her åpner man for en mindre markering senere. Men kun dersom situasjonen tillater det.

Stille på Akershus festning

Forsvarsdepartementet opplyser at de ikke hadde planlagt noen markeringer av invasjonsdagen 9. april. Forsvarsmuseet, som ligger på Akershus festning i Oslo, holder seg til den digitale arenaen.

– I år blir det kun kronikker og innslag om 9. april på sosiale medier (filmsnutt og foto) for oss, skriver Ingrid Maria Lutnæs ved Forsvarsmuseet til NTB.

Norge var okkupert i fem år. På frigjøringsdagen 8. mai er det 75 år siden tyske styrker i Norge og resten av Europa kapitulerte. Vanligvis er en rekke gjester, blant annet politikere og veteraner, invitert til markeringen på Akershus festning i Oslo.

I år vil markeringen kun bestå av at det legges ned blomsterkranser, flagget heises, og det fyres av en salutt.

Det blir ikke storstreik i byggebransjen.
Les også

Unngår storstreik

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.