KRAFT

Hywind får støtte i USA

Statoil får penger til å bygge pilotpark i Maine.

Statoil har utvilet en ny Hywind-versjon (t.h.) som har kortere, mer robust skrog. Den tillater montering i grunnere vann enn den originale (t.v.) og tåler lengre rotorblader og tyngre nacelle. (Illustrasjon: Statoil)
Statoil har utvilet en ny Hywind-versjon (t.h.) som har kortere, mer robust skrog. Den tillater montering i grunnere vann enn den originale (t.v.) og tåler lengre rotorblader og tyngre nacelle. (Illustrasjon: Statoil) Bilde: Statoil
Øyvind LieØyvind LieJournalist
18. des. 2012 - 12:49

Det er USAs energidepartement som har varslet at de vil gi støtte til Hywinds planlagte pilotpark utenfor kysten av Maine i USA, og seks andre havvindprosjekter.

– Vi er glad for at Hywind er ett av prosjektene som får finansieringsstøtte fra USAs energidepartement, sier pressetalsmann Morten Eek i Statoil til Teknisk Ukeblad.

Les også: To rotorblader gir billigere vindkraft

Trenger mer penger

Størrelsen på støtten er ennå ikke klarlagt, men de sju prosjektene har mulighet for å motta opptil 4 millioner dollar hver i 2013. Det alene vil ikke være nok til at Statoil kan bygge ut møllene.

– Prosjektet vil trenge en blanding av både statlige og føderale støtteordninger for å bli realisert. Dette er noe vi jobber med for å få avklart neste år, sier Eek.

Opptil tre av de sju prosjektene kan så i en ny fase fra 2014 motta opptil 47 millioner dollar hver for å gjøre prosjektene kommersielt operative fra 2017, ifølge USAs energidepartement.

Les også: Se det flytende solkraftverket

Vurderer flere steder

Statoils pilotpark, som skal bygges i Maine-bukta, skal bestå av fire flytende vindmøller med turbiner på 3 MW hver. Det er en optimalisert versjon av Hywind-demoen Hywind sliter med nettproblemer , hvor blant annet skroget er gjort lettere.

– Hvor mye penger vil dere trenge i støtte for å kunne starte byggingen av parken?

–Det er for tidlig for å oss å si noe om hva vi anser som nødvendig finansieringsbehov. Vi har ennå ikke avklart om prosjektet blir gjennomført, rammebetingelsene er noe vi vil jobbe med å få avklart i den videre prosessen. Men det er klart at støtten fra det amerikanske energidepartementet er et positivt og viktig steg, sier Eek.

Målet er å få parken klar i 2015 - 2016. Statoil ser imidlertid også på andre alternativer, for eksempel å bygge pilotparken utenfor Skottland eller Japan.

– Vi vurderer flere steder, og har ikke lagt tyngden spesielt på ett sted, sier Eek.

Les også:

Norsk 10 MW havvindturbin

Frykter enorme strømbrudd etter solkraft-boom  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.