ENERGI

Hytteeiere som tar hovedsikringen skaper Elhub-problemer for nettselskapene

Avstengte hytter, skitrekk og snøkanoner gir trøbbel med AMS-dataene. Nå har 123 nettselskaper fått varsel om dagbøter.

De nye AMS-målerne skal sende målerdata automatisk til Elhub. Men en rekke nettselskaper sliter med å få sendt inn nok data. At folk tar hovedsikringen er én av årsakene.
De nye AMS-målerne skal sende målerdata automatisk til Elhub. Men en rekke nettselskaper sliter med å få sendt inn nok data. At folk tar hovedsikringen er én av årsakene. Foto: Frank Holm, Eidsiva Nett
25. apr. 2019 - 05:00

123 nettselskap har fått vedtak om tvangsmulkt på grunn av for dårlig rapportering av målerverdier til Elhub, som samler målerdata fra de nye AMS-målerne.

Ett av dem er Hafslund Nett, som har 720.000 AMS-målere ute hos sine kunder. Noe av forklaringen er at Hafslund nett har omtrent 4000 målere i strømløse anlegg, ifølge kommunikasjonssjef Morten Schau.

– Det kan være sesonganlegg som snøkanoner eller korntørkere, men også provisorisk byggtørk, anlegg som er under ombygging og hyttekunder som tar ut sikringen når de reiser fra hytta, sier Schau.

– En uting å ta hovedsikringen

Tor Bjarne Heiberg, daglig leder Elhub AS. <i>Bilde:  Espen Zachariassen</i>
Tor Bjarne Heiberg, daglig leder Elhub AS. Bilde:  Espen Zachariassen

– Det er en uting at abonnenter kobler ut anlegget via hovedsikring, sier daglig leder i Elhub, Tor B. Heiberg.

Han sier at de nye AMS-målerne har en bryter på selve måleren som skal brukes for å koble ut strømmen.

– Da vil nettselskapet fortsatt ha kontakt med måleren og slipper å få anlegget i kategorien «estimert». Nå kan ikke nettselskapet holdes ansvarlig for at abonnentens handlinger, men de kan aktivt oppfordre til riktig utkobling, sier Heiberg.

Han legger til at det er lagt inn en margin på én prosent for å ta høyde for slike faktorer. Anlegg med gamle standmålere er ikke med i statistikken.

– Dersom nettselskapene mener at de har en større andel «strømløse anlegg», må det vurderes ved utarbeidelse av statistikken til NVE, opplyser Heiberg.

Også softwareproblem og dårlig kontakt

Morten Schau sier at Hafslund nett allerede er i kontakt med NVE, og samtidig jobber med å informere sine «strømløse» kunder. 

Morten Schau, kommunikasjonssjef i Hafslund Nett. <i>Bilde:  Hafslund</i>
Morten Schau, kommunikasjonssjef i Hafslund Nett. Bilde:  Hafslund

Før påske hadde Hafslund nett også 1000 målere med behov for softwareoppgradering, og 3000 målere som ikke sendte data som de skulle på grunn av hindringer, feilmontasje eller antenner som manglet.

Nettselskapet er i gang med å rette opp feilene, men kommer trolig ikke helt i mål før fristen går ut på fredag.

– Vi er nå nærmere NVEs krav, men det er fortsatt enkeltdager hvor det leveres under kravene, så vi vil nok få noen bøter, men ikke mange og store, sier Schau.

NVE: Kan komme til å bli strengere

Guro Grøtterud <i>Foto:  NVE</i>
Guro Grøtterud Foto:  NVE

Avdelingsdirektør i NVE, Guro Grøtterud, sier at de baserer sine tilsyn på informasjon de får fra Elhub.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Hvis noen selskap mener at det som er registrert ikke er faktiske avvik, må de ta det opp med oss og kontakte Elhub for å avklare hva som er korrekt, sier Grøtterud.

Hun påpeker at det er svært viktig at målerne viser riktig, både av hensyn til strømavregningen, for kraftleverandørene og for tredjeparter som skal bygge tjenester på bakgrunn av disse dataene.

– Vi har gitt et visst slingringsmonn ved dette tilsynet, men vi vurderer å føre flere tilsyn og da er det aktuelt med en strengere oppfølging av målte timeverdier, sier Grøtterud.

Blir lettere å finne jordfeil

TU har tidligere skrevet at AMS-målerne allerede har avverget flere branner og avdekket skumle jordfeil. Schau gleder seg til også Hafslund nett kan tilby dette til sine kunder.

 – Vi bruker mye ressurser på å lete etter jordfeil, for vi må manuelt ut og lete. AMS gjør jobben vår mye lettere, og jordfeil er potensielt livsfarlig. Det har skjedd dødsfall der folk har dusjet der det har vært jordfeil i bad. Det er også brannfarlig fordi det kan gi varmegang.

– Vi kan måle spenningskvalitet, og finne avvik og forstyrrelser i nettet. Da kan vi lettere avgjøre om vi skal iverksette tiltak, eller om vi kan utsette det til senere, sier Schau.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.