INDUSTRI

Hydros utslipp i Brasil overgår utslippene fra norsk flytrafikk

Tre anlegg har de siste fem årene sluppet ut litt over 3,6 millioner tonn CO2 årlig.

Konsernsjef Hilde Merethe Aasheim i Hydro sier planen fortsatt er å erstatte råolje med naturgass ved selskapets anlegg Alunorte i Brasil. Det vil kutte Hydros CO2-utslipp med en seksdel, ifølge DN.
Konsernsjef Hilde Merethe Aasheim i Hydro sier planen fortsatt er å erstatte råolje med naturgass ved selskapets anlegg Alunorte i Brasil. Det vil kutte Hydros CO2-utslipp med en seksdel, ifølge DN. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
9. des. 2020 - 07:16

De tre Hydro-anleggene i Brasil slipper ut 3,6 millioner tonn C02 hvert år. Det er 2,9 ganger så mye CO2 som all norsk innenriks flytrafikk slipper ut årlig.

Det viser en gjennomgang av utslippstallene til Hydro som Dagens Næringsliv har gjort.

Hydros utvinner råstoffet bauksitt, raffinerer det ved anlegget Alunorte og behandler deretter alumina ved aluminiumsverket Albras. Disse tre anleggene har de siste fem årene sluppet ut litt over 3,6 millioner tonn CO2 årlig, skriver avisen.

Skal bytte ut olje med gass

Det er kun Hydros del av utslippene fra aluminiumsverket Albras, der Hydro er deleier, som er regnet med.

Utslippet tilsvarer også 8 prosent av Norges CO2-avtrykk, ifølge tall fra SSB de siste fem årene. Men utslippene i Brasil regnes ikke som del av de norske klimautslippene.

Planen er å bytte ut tungolje med naturgass i raffineringssprossen ved Alunorte. Det vil kutte utslippene med om lag en seksdel, men for andre gang på fire år har arbeidet stoppet opp på grunn av forhandlinger med leverandøren av naturgass.

– Nå fikk vi en stopp, men vi jobber for å utvikle vår del av prosjektet og komme tilbake i en dialog for å få gass inn til anlegget, sier konsernsjef Hilde Merethe Aasheim i Hydro til DN.

Hun legger til at det blir en forsinkelse på noen måneder, men at målsettingen fortsatt er gass innen 2025.

Platen med karbon og salt avkjøles før det skrapes av og går videre i prosessen, der saltet tas ut og kan gjenbrukes.
Les også

– Det er en vakker liten ligning som forklarer det som skjer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.