PRODUKSJON

Hydros sandslott

NORSK TEKNOLOGI: Hydros patenterte elektrolyse-teknologi skal brukes i den nye alumiuniumsfabrikken i Qatar. Det gir muligheter for norsk leverandørindustri: FOTO: HYDRO
NORSK TEKNOLOGI: Hydros patenterte elektrolyse-teknologi skal brukes i den nye alumiuniumsfabrikken i Qatar. Det gir muligheter for norsk leverandørindustri: FOTO: HYDRO

Sammen med Quatar Petroleum skal Hydro bygge en fabrikk med kapasitet på 570.000 tonn, mer enn dobbelt så stor som den nye fabrikken på Sunndalsøra..

Generaldirektør Eivind Reiten i Hydro har inngått en avtale med Qatar Petroleum om å forberede utbyggingen av et aluminiumsverk i ørkenlandet Qatar. Prosjektet har en foreløpig ramme på 20 milliarder kroner, hvorav Hydro står for halvparten av investeringene.

Detplanlagte prosjektet omfatter bygging av et aluminiumverk med anodefabrikk og støperi, samt et eget kraftverk for å forsyne den nødvendige elektrisitet. Produksjonen vil bli basert på Hydros egenutviklete elektrolyseteknologi. Fabrikken vil bli bygd i industriparken i Mesaieed sør for Doha.

Qatarer gunstig lokalisert for å kunne betjene markedene i Asia, Europa og Nord-Amerikamed aluminiumprodukter.

Dennye fabrikken skal etter planen være i full drift i løpet av 2009.

Strategisk lokalisering

De store gassreservene danner grunnlaget for investeringen. Qatars myndigheter er svært opptatt av å kunne utnytte landets store naturrikdommer lokalt.

Aluminiumproduksjon bevarer målsetningene og bidrar til å utvikle en større bredde i den nasjonale industrien.

Hydros ledelse anser at prosjektet er en viktig strategisk investering. Fabrikken vilbidra til å forbedre selskapets konkurranseevne innen primæraluminium og ytterligere styrke selskapets posisjon internasjonalt.

Eivind Reiten påpeker at Hydros teknologi, kompetanse og markedsposisjoner er av stor verdi for prosjektet.

– En stor enhet for aluminiumproduksjon i Qatar er viktig for å styrke vår posisjon som et av verdens største aluminiumselskaper, sier Reiten.

Prosjektet forsterker det langvarige samarbeidet mellom Hydro og Qatar. Hydro har drevet industriell virksomhet i Qatar i mer enn 35 år, hele tiden i nært samarbeid med Qatar Petroleum.

- Vi ser fram til å utvikle og gjennomføre dette prosjektet så snart de avsluttende forhandlingene er i mål og man har gjennomført det detaljerte konstruksjonsarbeidet, sa Reiten i forbindelse med undertegningen.

Firedeler

Prosjektet omfatter kraftproduksjon, produksjon av primæraluminium, produksjon av anoder, samt et støperi for videreforedlete støperiprodukter.

I første fase av prosjektet bygges et gasskraftverk på 1000 MW for å gi nok strøm til anlegget.

I fase to av prosjektet planlegger partnere å fordoble produksjonskapasiteten opptil 1,2 millioner tonn årlig. Da kreves ytterliger et gasskraftverk på 1000 MW. Kraftverket, på samme måte som aluminiumverket og anodefabrikken, vil bli eid med 51 prosentav Qatar Petroleum og 49 prosent av Hydro.

Støperiet får kapasitet til å videreforedle alt metallet som produseres ielektrolyseanlegget. H ydro er ledende globalt når det gjelder produksjon, salg og markedsføring av aluminium støperiprodukter.

Hydro vil være ansvarlig formarkedsføringen av hele kapasiteten fra støperiet gjennom sitt globale system.

Investering

Foreløpige anslag for det samlede prosjektet er på om lag tre milliarder dollar, ca. 20 milliarder kroner. Hydros andel av investeringen vil bli på om lag 1,5 milliarder dollar, rundt 10 milliarder kroner.

Aluminiumverket vil ha en investering per tonn produksjonskapasitet på rundt 4.000 dollar, som er gunstig sammenliknet med andre nye prosjekter.

Lave investeringer per tonn produksjonskapasitet, kombinert med en langsiktig,konkurransekraftig gasskontrakt, gir et robust prosjekt som overgår Hydros krav til avkastning.

Norske leveranser

Teknologien som skal brukes for aluminiumsfremstillingen er den samme som ble brukt på Sunndalsøra. Dette gir muligheter for norsk industri til å levere utstyr tilden store fabrikken.

Siden prosjektet kjøres av Hydros avdelig for Teknologi ogUtbygging, taler alt for at norske leverandører kommer på anbudslisten.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.