OFFSHORE

Hydrogen fra havet

RETUR: Det er BP-plattformen på Millerfeltet som skal sørge for å kjøre millioner av kubikkmeter CO2 ned i reservoaret når produksjonen av metan til elektrisitet starter i Peterhead i 2009.
RETUR: Det er BP-plattformen på Millerfeltet som skal sørge for å kjøre millioner av kubikkmeter CO2 ned i reservoaret når produksjonen av metan til elektrisitet starter i Peterhead i 2009. Bilde: LPS
Stein Bekkevold
6. okt. 2005 - 08:00

BP og deres tre partnere skal bygge anlegget i Skottland.

Det skal produsere store mengder ren, grønn kraft.

Et 350 MW anlegg skal utvinne hydrogen fra metangass/naturgass ved reformering.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Deretter skal karbondioksiden reinjiseres i reservoaret under plattformen.

Som i Norge

Teknikken er i prinsipp den samme som er under planlegging i Norge.

Det nye er ifølge BP-sjefen Lord Browne, at selskapene BP, ConocoPhillips, Shell og The Scottish & Southern Energy Co nå satser for fullt på denne teknologien.

Utviklingen er klar: Den har gått fra kull – med stor andel karbon pr andel hydrogen – via olje til gass, det hele med synkende andel karbon og stigende andel hydrogen.

En naturlig konklusjon på utviklingen er ifølge talsmenn for energigruppen, nå å satse på ren hydrogen.

En talsmann for prosjektet hevder at anlegget vil redusere utslippene av karbonioksid fra kraftgenerering med ca 90 prosent. Studier av prosjektets gjennomførbarhet er fullført og virker ifølge BP svært lovende.

Starter neste år

Fullskalautviklingen starter neste år og vil kreve 600 millioner USD, da står kraftverket klart i 2009. Planen går konkret ut på å ta ut 1,9 millioner kubikkmeter gass daglig og kjøre den inn i reformeranlegget DF1 ved Peterhead. Kraftmengden vil tilsvare forbruket i 250 000 boligenheter.

CO2-mengden som tas ut av sirkulasjon tilsvarer utslippene fra 300 000 biler. Det er BP-anlegget på Millerfeltet som skal sende gassen ned i reservoarene og der øke oljeproduksjonstrykket. Trykkøkningen vil tilsvare en merproduksjon av 40 millioner fat olje i Millerfeltet og vil øke dets levetid med ca 20 år. Det skulle ellers ha blitt stengt ned i 2007.Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.