Hydro har lenge gått svanger med planer om å starte opp et nytt pilotanlegg på aluminiumsverket på Karmøy.
Selskapets plan er å bygge 60 nye elektrolyseceller som skal gi verdens mest energieffektive produksjonslinje med det laveste miljøfotavtrykket i verden.
Produksjonskapasiteten skal bli om lag 70.000 tonn aluminium. Til sammenligning produseres det i dag 190.000 tonn på Karmøy.
Mye støtte
Pilotanlegget koster 3,6 milliarder kroner, og av dette støtter Enova prosjektet med hele 1,55 milliarder. Det er den største enkeltsummen det statlige energiselskapet har gitt til noe selskap noensinne.
– Når vi går inn i dette prosjektet er det fordi vi etter grundige vurderinger har sett at dette er en teknologi som har et veldig stort potensial. Analyser viser at det vil være et stort behov for aluminium i årene fremover, blant annet i transportsektoren. Da er det selvfølgelig viktig at produksjonen skjer med så lav energibruk og lave klimagassutslipp som mulig, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad, i en pressemelding.
Vanskelige tider
Satsingen kommer i en tid der aluminiumsprodusentene verden over fremdeles sliter med lave aluminiumspriser på grunn av overproduksjon og store lager.
I fjor vinter sank prisen til 1748 dollar per tonn, som da var den laveste siden 2009. I dag koster ett tonn 1844 dollar.
Likevel satser altså Hydro stort på dette prosjektet.
Les også: Prøver å forstå styrken til aluminium
Flere utfordringer
– Vi gjør ikke dette for å produsere mer aluminium, men for å lage verdens beste aluminiumsteknologi. Vi har gjort testing på fire celler i Årdal, og vil nå teste dette i et industrielt system, sier Hydros kommunikasjonssjef Halvor Molland til Teknisk Ukeblad.
Det gjenstår likevel flere ting før byggingen av pilotanlegget kommer i gang. For det første må EFTAs overvåkingsorgan ESA godkjenne avtalen. I tillegg må aluminiumsselskapet finne ut om nettkapasiteten er stor nok på Karmøy og få til en kraftavtale som gjør det mulig å dekke pilotanlegget.
Hvis alt dette skulle gå i mål, og selskapet etter hvert bestemmer seg for å bygge opp en full produksjonslinje, må nettet i området oppgraderes.
Glad
Men akkurat nå er Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg bare glad.
– Vi er glade for at Enova ser hvor viktig denne satsningen er for norsk industri og Hydro, og at de støtter prosjektet. Hydros mål er å realisere banebrytende, ny teknologi som kan redusere energiforbruk og utslipp fra norsk industri. Støtten fra Enova gjør at vi kan fortsette arbeidet med å få på plass de resterende elementene, før vi eventuelt kan beslutte prosjektet og starte byggingen av anlegget, sier han i en pressemelding.
Les også: Dette er Norges smarteste industribedrift
Har testet teknologien
Teknisk Ukeblad skrev tidligere i år at Enova ga 38 millioner kroner i støtte til Hydro for å ombygge fire testceller i Årdal.
Ombyggingen av testcellene er en del av arbeidet med å videreutvikle selskapets såkalte HAL4e-teknologi til HAL4e Ultra.
Målet er å komme ned på et forbruk på 12,3 kWh per kilo aluminium.
Mange arbeidsplasser
Hydro vil blant annet bedre kunne kontrollere varmebalansen i elektrolysecellene, i tillegg til å redusere elektrisk motstand for å få ned energiforbruket.
Lykkes selskapet med planene kan det det få verdens mest energieffektive aluminiumsproduksjon. Hydro opplyser at produksjonen tidligst starter i 2017, og at pilotanlegget vil gi rundt 50 arbeidsplasser når det kommer i drift.
Les også:
Hos Kleven sveiser roboter 90 prosent av skipets overbygg