PITSJ

Hy5Pro har byttet ut elektronikk med hydraulikk i sine 3D-printede håndproteser

Bilde: Kim Wilkens/Hy5Pro
Ina AndersenIna AndersenJournalist
23. aug. 2016 - 13:54

Der dagens håndproteser bruker elektromotorer, tannhjul og stenger, har Hy5Pro tatt i bruk mikro-hydraulikk til å bevege fingrene. 

Det gjør at teknologien veier lite, har høy gripehastighet, adaptivt grep, robusthet og er brukervennlig. Samtidig som produktet har høy funksjonalitet, er prisen lav. Det gjør at flere brukere kan ha mulighet til å få tilpasset en avansert håndprotese.

I TUs nye startup-serie (se faktaboks) pitsjer gründer i Hy5Pro, Jos Poirters, håndprotesen Myo.

Du kan være med å evaluere idéen ved å gi alt fra én til fem stjerner i boksen under enkelte av svarene. Fem stjerner er toppkarakter.

1. Idé

Hy5 er en håndprotese som får fingrene til å bevege med hjelp av et patentert, integrert, servo hydraulikk system. Bruk av den unike hydraulikken muliggjør en håndprotese med en kombinasjon av enestående egenskaper.

Lav vekt, høy gripehastighet, adaptivt grep, robusthet og brukervennlighet er egenskapene som en bruker i det daglig liv er ute etter. Hy5s hydraulikk, i kombinasjon med en unik mekanisk fingerløsning, resulterer i det etterspurte produktet.

1/3

Hva mener du om idéen?

Gi din vurdering:

2. Slik virker teknologien

Pitsj

  • I artikkelserien Pitsj lar vi gründerne selv fortelle leserne om ideen bak hvert enkelt selskap eller produkt.
  • Her forteller selskapene hvorfor de mener konseptet har livets rett - på samme måte som gründerne pitsjer sine ideer for potensielle investorer for å finansiere satsingen.
  • Vi ber vi leserne evaluere, eller "rate", grundernes svar for punktene ide, innovasjonsgrad og potensial på en karakterskala fra en til fem.
  • Summen av lesernes stemmer oppsummeres nederst i artikkelen.

Den elektriske håndprotesen beveger seg ved hjelp av utvendig monterte elektroder, som fanger opp brukerens muskelsignaler (myo-sensorer). Signalene blir forsterket og oversatt av elektronikken til å bevege håndprotesen i en bestemt retning, med en ønsket hastighet og styrke. Alle dagens elektriske håndproteser blir styrt på denne måten.

Ulempen med myo-elektrisk kontroll er at en bruker kun har to signaler til rådighet for å styre håndprotesen. Med dagens teknologi er det mulig å utvikle en håndprotese som har like mange bevegelser som menneskets hånd.

Å koble en slik hånd til nervesystemet er fortsatt i forskningsstadiet. Derfor er nåtidens utfordring å få til komplekse gripemuligheter med bruk av to sensorer.

Teknologien i Hy5 er delt opp i to unike deler. En del er den integrerte hydraulikken som tar seg av kraftforsyningen. Den andre delen er et kløtsj/bremse-system i fingerleddene som gjør at fingrene får to uavhengige bevegelige ledd. Dette systemet gir Hy5 et adaptivt grep, hvor fingerleddene former seg etter objektet man griper. I tillegg er det mulig for en bruker å manuelt sette fingerleddene i posisjonen man ønsker.

Hydraulikken er totalintegrert i håndprotesen. Håndflaten har samtidig funksjoner som sylinderhus, oljebeholder, slanger, koblinger og mer. Det hele er bygget opp av relativt få deler, noe som gjør at Hy5 blir veldig robust.

Protesen lages ved bruk av 3D-printing i plast, titan og rustfritt stål.

3. Innovasjonsgrad

Dagens marked byr på mange typer håndproteser. Noen av dem er veldig avanserte og kostbare, mens andre er enkle og billige elektriske klyper. Klypene er fortsatt den mest brukte modellen på grunn av prisen, robustheten og enkelt vedlikehold, men den har lite funksjonalitet.

De avanserte hendene har muligheter som fortsatt er vanskelige å benytte på grunn av før nevnte utfordringer med sensorene.

Hy5Pro AS

  • Etablert: 2015
  • Produkt: Myo, en muskelstyrt elektrisk/hydraulisk håndprotese
  • Målgruppe: Mennesker som har mistet eller er født uten en hånd

Hy5s teknologi vil gjøre en forskjell fordi produktet har høy funksjonalitet, samtidig som prisen er lav. Det gjør at flere brukere kan ha mulighet til å få tilpasset en avansert håndprotese.

Alle dagens elektriske håndproteser blir drevet av en eller flere elektromotorer. Utviklingen av små elektromotorer går veldig sakte, derfor har mulighetene til å utvikle bedre håndproteser som er drevet av elektromotorer, stagnert. Hy5s hydrauliske teknologi er i starten av utviklingen. Første type håndprotese til menn, drevet av hydraulisk teknologi, vil snart bli lansert.

For menn er det ganske mange produkter å velge mellom med tanke på robusthet og bra funksjonalitet. For damer og barn er dette valget mye mer begrenset. Hy5s teknologi vil særlig for disse brukerne resultere i produkter med en langt bedre kombinasjon av ønskede egenskaper enn dagens produkter.

2/3

Hva mener du om innovasjonsgraden?

Gi din vurdering:

4. Potensial

Teknologien har resultert i tre patenter som særlig har sitt bruk der hvor det kreves mange sterke bevegelser i et lite volum.

Protesen til Hy5Pro lages ved bruk av 3D-printing i plast, titan og rustfritt stål. Den er bygget opp av få deler, som gjør den robust. .
Protesen til Hy5Pro lages ved bruk av 3D-printing i plast, titan og rustfritt stål. Den er bygget opp av få deler, som gjør den robust. . Foto: Kim Wilkens

Robothender av alle mulig slag får mer og mer innpass i samfunnet vårt. Fjernstyrte roboter, kunstig intelligens-styrte roboter, hjernestyrte armer, produksjonsroboter – alle trenger en god hånd. Potensialet for teknologien er på disse områder mange ganger større enn på håndprotesemarkedet.

Håndprotesene skal bli solgt gjennom ortopediske verksteder og rehabiliteringsklinikker i Skandinavia. For å nå resten av Europa og USA skal de selges gjennom større distributører. I Europa og USA er det 315.000 mennesker som trenger en hånd. Barn og damer utgjør en tredjedel av det.

Markedspotensialet til robothender er vanskelig å forutsi, men for Hy5Pro er det soleklart at det kommer til å ekspandere kraftig, mens kontrollsystemer og programvare blir mer og mer avansert.

3/3

Hva mener du om potensialet?

Gi din vurdering:

5. Hvordan skiller teknologien seg fra konkurrentenes?

Pitsjer: Gründer Jos Poirters.
Pitsjer: Gründer Jos Poirters. Foto: Tone/Fotograf Kirsti Hovde

Teknologien til Hy5 er totalt forskjellig fra konkurrentenes. Vi bruker mikro-hydraulikk til å bevege fingrene, mens alle konkurrenter, blant annet Otto Bock, RSL Steeper og Touch Bionics, bruker elektromotorer, tannhjul og stenger.

Hy5 bruker komplekse 3D-printede deler som gjør at mange mindre deler kan produseres som én del. Fordelen med dette er at delene samlet sett blir billigere å produsere, vedlikehold blir mye lettere og konstruksjonen blir mer solid.

Fingrene til Hy5 er 3D-printed i titan, som gjør at de er umulige å ødelegge. De har også to uavhengige, bevegelige ledd, som gjør at grepet former seg til alle mulige objekter. Dette resulterer i et veldig godt grep.

Har du stemt? Begrunn gjerne vurderingene i kommentarfeltet under saken.

TU-lesernes dom:

Idé:

Innovasjonsgrad:

Potensial:

Totalscore:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.