BLOG

Hvorfor du ikke skal glemme Nokia

Hva skjer med Nokia? Det er spørsmålet mange stiller seg, spesielt nå som de har lagt frem kvartalstall som viser at de tjener mindre penger. Det spekuleres også rundt fremtiden til selskapets sjef Olli-Pekka Kallasvuo, som ryktes å skulle erstattes.Det er klart at Nokia trenger å gjøre noe for å få skuta på rett kjøl, og noe gjør de. Nøyaktig hva dette innebærer er det selvsagt bare Nokia som vet, men allerede nå er det noen ting som er oppe i dagen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
22. juli 2010 - 15:20

Under Mobile World Congress presenterte Nokia og Intel den nye Linux-plattformen MeeGo. Dette er et operativsystem basert på åpen kildekode, noe som betyr at hele kildekoden til systemet er åpen og hvem som helst kan lage programvare som kjører på plattformen, og endre kildekoden. 

MeeGo er på sett og vis en motsetning til Android, som egentlig bare er åpen kildekode i teorien. Google sitter i praksis på all makt i forhold til hvilken retning systemet skal ta, og lisenshavere som HTC og Sony Ericsson deler ikke kildekoden til den proprietære programvaren de har utviklet for Android.

MeeGo utvikles av Nokia, Intel og Linux Foundation, og erstatter Nokias Maemo-plattform som ble brukt i N900, N810 og N800. Det som gjør MeeGo interessant er at det kan kjøre på en rekke maskinvareplattformer, inkludert ARM (som brukes i mobiltelefoner flest) og X86 (som brukes i for eksempel PC-en din). At MeeGo er fullstendig åpent gjør at hvem som helst kan gjøre nesten hva som helst med systemet.

MeeGo blir fremover operativsystemet i Nokias N-serie. Det vil si at Symbian trolig ikke kommer til å bli brukt i noen N-serie-modeller etter N8, som kjører Symbian^3. Dette har Nokia allerede avslørt.

Dette betyr på ingen måte at Nokia kutter ut Symbian. Utviklingen av Symbian^3 og Symbian^4 går sin gang, og kommer til å kjøres ut på en haug med Nokia-telefoner.

Samtidig fortsetter Nokia satsingen på utviklingsverktøyet Qt. Dette vil gjøre det enkelt for programvareutviklere å lage programvare som kjører på både Symbian og MeeGo. Qt finnes for øvrig til andre plattformer, som Windows CE, Windows, Linux og Mac OS, og er åpen kildekode og gratis tilgjengelig.

Spesielt spennende vil det bli å se hva Nokia lanserer med MeeGo-plattform, og hvordan mottakelsen av Symbian^3 og ^4 blir. Å avskrive Nokia eller påstå at de må lansere Android-telefoner blir for enkelt.

Vi tror Nokias kommende telefoner kan bli særdeles spennende, og dersom MeeGo slår skikkelig an får vi etter alt å dømme en skikkelig tung utfordrer på smarttelefonmarkedet.

Ready... FIGHT!

Innlegget er skrevet av Marius Valle.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.